Blog

30% vonnissen bij huurachterstand leidt tot huisuitzetting

Recent maakte Aedes nieuwe cijfers bekend over huisuitzettingen en huurachterstanden. Van de 23.100 uitgesproken vonnissen in 2013 leidde dit in 6.980 gevallen ook daadwerkelijk tot een huisuitzetting. De oorzaken betrof naast huurachterstand ook bijvoorbeeld overlast en woonfraude. 

Opvallend is wel dat "maar" 30% van de uitgesproken vonnissen bij huurachterstand ook echt leidt tot een huisuitzetting. Er wordt blijkbaar in veel gevallen toch nog een oplossing gevonden. Dat is goed nieuws! Helaas zijn 23.100 vonnissen toch ook wel veel. Het lijkt dat er vaak pas actie wordt ondernomen als er al sprake is van een huurachterstand. Een huisuitzetting voorkomen is natuurlijk mooi, maar een huurachterstand in zijn geheel voorkomen nog veel beter!

Eerdere signalen

Wanneer er sprake is van een huurachterstand dan is er in verreweg de meeste gevallen sprake van meerdere schulden. De situatie is dan al snel problematisch, waarna er eigenlijk geen andere weg meer overblijft, dan de weg naar de schuldhulpverlening. En dan maar wachten wat je nog terugziet van de ingediende vordering. We hebben het dan nog niet eens over de soms lange wachttijden en betrokkenheid van diverse dienst- en hulpverleners.

Achterstanden voorkomen, dat is de uitdaging. Preventief werken kost vaak veel minder tijd en energie, en dus geld. En het is eigenlijk ook veel leuker. Voor de huurder heeft dit ook voordelen: zo kunnen betalingsachterstanden en de daarbij horende kosten en spanningen vaak voorkomen of beperkt worden. Een win-win situatie dus. Juist in deze tijd dat veel reguliere inkomensvoorzieningen verdwijnen of beperkt worden, moet je creatief zijn. En dan kan er, gelukkig, nog best (heel) veel.

Kennis en vaardigheden

In de opleiding Huurachterstanden staan we uitgebreid stil bij het voorkomen van huurachterstanden, maar ook hoe u zakelijke incassogesprekken kunt voeren, waarbij de eigen verantwoordelijkheid van de huurder centraal staat. Ook is er aandacht voor het huuradviesgesprek, om de huurder te helpen weer grip op geld te krijgen en betalingsachterstanden (verder) te voorkomen. Bent u erbij?

Wilt u meer weten over de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen dan bent u welkom op 5 juni bij de opleiding Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen

Mark Brouwer
trainer Huurachterstanden

Datum: 03-04-2014

Delen: