Blog

APK voor woningen: verantwoordelijk zijn of voelen?

Om prettig te kunnen wonen zijn in woningen veel verschillende installaties aangebracht. De een is belangrijker dan de andere. Sommige veroorzaken bij disfunctioneren zelfs een gevaarlijke situatie.

"Installaties worden ingewikkelder, slimmer maar ook steeds meer van elkaar afhankelijk. Maar door financiële druk worden installaties ook steeds vaker "op het randje" gedimensioneerd, waardoor na enkele jaren ronduit gevaarlijke situaties ontstaan met installaties."

Aan het woord is Ron de Rover, docent installaties en techniek bij Kjenning. "Technici verbeteren installaties iedere keer, met alle goede bedoelingen, maar de vraag of de gebruikers er veilig mee om kunnen gaan is niet altijd de eerste waarover zij zich buigen. Sowieso hebben gebruikers meestal niet de kennis en ervaring om te bepalen of een situatie veilig is en ze zijn niet verplicht daar een ander over te consulteren."

APK in de autobranche
Dit verschijnsel kennen we in een andere vorm ook in de autotechniek. Daar is op een zeker moment een algemene periodieke keuring (APK) ingevoerd om de risico's te verminderen en auto's die onacceptabel gevaar opleveren van de weg te halen.

Analoog aan die beweging stoeit de woningbranche, maar vooral ook de politiek, over een APK voor woningen. Al jaren wordt gesproken over invoering van een verplichte "woning-APK", maar tot op heden is het zover niet gekomen. Die onzekerheid heeft als bijkomend nadeel dat de term APK momenteel op nogal wat uiteenlopende keuringsprogramma's of risico-inventarisaties wordt geplakt, waardoor slecht is te beoordelen wat nu wel of niet wordt bereikt, beoogd of geleverd bij een APK.

Het Nederlands Normalisatie Instituut (NNI) die de bekende NEN normen uitgeeft heeft rond 2005 het initiatief genomen om het bos tussen de bomen weer zichtbaar te maken door vertegenwoordigers van de energie- en waterleidingbedrijven en de installatiebranche bij elkaar te brengen om een standaard keuringsmethodiek voor gas-, elektra en waterinstallaties te ontwikkelen. Die methodiek is er gekomen onder de term Nederlandse Technische Afspraak met de code: NTA8025. Deze norm is inmiddels overgegaan in de NEN8025.

Verantwoordelijk zijn? Of verantwoordelijk voelen?
Vanuit de door hen gevoelde zorgplicht hebben veel corporaties zichzelf inmiddels verplicht tot het uitvoeren van de woning-APK volgens de NEN8025.

In de cursus Woning APK; toepassing van de NEN8025 wordt de NEN8025 uitgebreid besproken, maar ook is er aandacht voor de verantwoordelijkheden van de verhuurder voor technische installaties.

"Als technisch verantwoordelijken bij corporaties zich graag laten bijpraten over de ins en outs van deze materie is deze cursus een aanrader!" betoogd Ron de Rover.

Datum: 15-10-2015

Delen: