Blog

Het zijn net kinderen

Ze zeggen wel eens 'kinderen houden je jong!' maar dat is niet waar. Kinderen houden je wakker, dat is heel iets anders. Opvoeden is namelijk een serieuze aangelegenheid. Je wilt je kinderen iets bijbrengen en ze helpen in hun ontwikkeling.

Ditzelfde gevoel ventileerde laatst een aantal managers op een congres waar ik moest spreken. Ze hadden het over hun werknemers alsof het hun kinderen waren. Ik hoorde een van de managers over zijn medewerkers zeggen: 'Je probeert ze duidelijk te maken dat ze zichzelf moeten ontwikkelen, maar ze vertikken het'.

Maar hoe dwing je je medewerkers dan tot zelfontplooiing? Je mag ze niet meer fysiek straffen. Met kinderen mag dat ook niet meer. Psychisch straffen mag wel. Dat werkt ook.

Als mijn twee dochters bijvoorbeeld met de barbiepoppen spelen en ze maken ruzie, dan pak ik hun barbies af en dan haal ik vervolgens de armpjes van de barbies eraf. Dan mogen ze nog wel met de barbies spelen maar dan zonder armpjes. Ik weet het, het is nog erger dan je kinderen slaan, maar het werkt. Of op zaterdagavond, dan mogen ze opblijven met een glaasje cola en een zakje chips. Maar als ze vervelend zijn dan eet ik hun zakjes chips op. Voor hun ogen uiteraard, anders werkt het niet.

Je kunt ze ook stimuleren via belonen en dat werkt ook. Als onze dochters iets goed doen dan krijgen ze van ons een euro. Die doen ze in hun spaarpot en als ze dan 's avonds slapen haal ik de euro er natuurlijk weer uit. Anders wordt het wel een hele dure aangelegenheid. 

Maar wat is de beloning voor het volgen van een opleiding? Promotie? Of volgt er een sanctie als je geen opleidingen meer volgt? Bij kinderen is het op den duur wel duidelijk wat de beloning of straf is van het wel of niet volgen van een opleiding. Wel een opleiding is een baan, geen opleiding is ook een baan maar dan bij McDonalds.

Medewerkers zijn net kinderen: straffen en belonen werkt slechts tijdelijk. De motivatie moet uit henzelf komen. Dus als je als manager moeite hebt om je medewerkers te motiveren om zichzelf te ontwikkelen, ga gewoon heel hard huilen. Ik weet het, het is heel kinderachtig maar zij zijn begonnen.

Jacob Spoelstra is columnist en stand-up comedian en schrijft o.a. voor KjenZine

Kijk voor meer informatie op www.jacobspoelstra.nl

Datum: 01-11-2014

Delen: