Blog

Oeps, het is tóch een project. En dan?

Wanneer is iets een klus en wanneer een project? En wat is er dan anders in de manier van werken? Wat de uitgangspunten zijn van projectmatig werken en hoe je dat in de praktijk vormgeeft, daar was Jeroen Nestelaar, woonmakelaar, naar op zoek.

Projectmatig werken?

“Als woonmakelaar is mijn primaire taak het verhuurproces van A tot Z begeleiden, inclusief de nazorg. Omdat ik niet een hele grote corporatie werk, doe ik ook veel andere dingen. Daar ben ik blij mee, want dat maakt mijn werk afwisselender en leuker, maar daardoor loop je ook tegen zaken aan.”

Leg uit

“We zijn bezig met zonnepanelen, gasloos gaan, energielabels, het verduurzamen van de huizen zelf, et cetera. Dat zijn grote zaken die we moeten realiseren. Die worden vaak in een projectvorm gegoten. Ieder jaar hebben we een doelengesprek: waar willen we naartoe en hoe kunnen organisatie en medewerkers elkaar versterken. Ik wilde graag meer weten van projectmatig werken, wanneer noem je iets een project, wat verandert er dan in de manier van werken en waarom, vandaar deze training Projectmatig Werken.”

En? Antwoorden gevonden?

“Jazeker. Ik vond het wel een eyeopener dat niet alles een project is. Je hoeft niet alles groot te maken. Of iets een project is heeft onder andere te maken met de omvang, het aantal betrokken mensen, het doel. 

Is het wel een project dan loont het om projectmatig te werken, omdat je dan een duidelijke rolverdeling hebt en veel efficiënter werkt als het gaat om geld, tijd, informatie en kwaliteit. Ik heb veel geleerd over de uitgangspunten, randvoorwaarden en principes van een project en projectmatig werken.”

Het klinkt als veel theorie?

“De training duurde 2 dagen met een avondprogramma. De eerste dag had de theorie de overhand, maar wel iedere keer met interactie tussendoor, onder andere in de vorm van een quiz. ’s Avonds was echt interactief. We begonnen op een SCRUM-achtige manier, in kleine stukjes/fases een dorp bouwen van lego en dan gaandeweg bijstellen en de manier van werken aanpassen.

Legoën???

“Dat klinkt misschien bijzonder, maar ik was blij verrast. Ik heb een korte spanningsboog, ik wil altijd snel schakelen en dan weer doorrrr. Op naar het volgende. Bouwen met lego werkte echt voor mij om mijn aandacht vast te houden tijdens het avondprogramma, en op een praktische manier theoretische informatie op te nemen. 

De training was sowieso supergoed ingedeeld, maar hoe goed dat ook is, het staat of valt altijd met degene die de kennis overbrengt. Voor mij sprong de trainer eruit: energiek, inhoudelijk sterk, interactief en hij maakte echt persoonlijk contact.”

Datum: 20-02-2023

Delen: