Blog

RvC-heisessie: “Kijken naar de toekomst”

Naast de reguliere vergaderingen komt de raad van commissarissen van LEKSTEDEwonen minimaal één keer extra bij elkaar. “Dan hebben we een strategiedag om te kijken naar de toekomst, te brainstormen en actuele zaken uit te diepen”, aldus Ed de Groot, directeur-bestuurder.

Mmmm. Kijken naar de toekomst

“Dat klinkt vager dan het is hoor. In voorbereiding naar een heidag toe bepalen we samen welk onderwerp we willen behandelen, zodat we gericht iets bij de kop pakken. Dit keer wilden we in gesprek gaan met elkaar over de maatschappelijke opgaven rond portefeuillestrategie. Hoe maak je verantwoorde keuzen?”

Wat speelt daarbij een rol waar je het samen over wilt hebben?

“Tijdens de sessie komen trends en ontwikkelingen aan bod, de rolopvatting van corporaties, de maatschappelijke opgave in het werkgebied, maar ook het rijksbeleid en de actuele woningmarktopgaven. Het gaat over wat nodig is, en hoe je dat allemaal doet in het kader van de verwachtingen en de regelgeving. De corporatiesector is een dynamische wereld die continu in beweging is. LEKSTEDEwonen beweegt mee en wil de doelgroep, mensen met een smalle beurs, zo goed mogelijk kunnen bedienen.”

U klinkt bevlogen

“Dat ben ik ook. Ik werk al lang in deze sector. Ooit begon ik bij een verzekeringsmaatschappij met de vastgoedportefeuille. Even dacht ik nog dat ik wat anders wilde en ben ik de studie registeraccountant gaan volgen. Na een jaar wist ik dat ik terug wilde naar de wereld van vastgoed, maar dan wel met een maatschappelijke betrokkenheid. Zo kwam ik in 1987 in de corporatiewereld terecht. En ik voel me daarin nog steeds thuis.”

Terug naar de heisessie: waar ging het verder over?

“In het tweede deel van de ochtend is er een casus behandeld, waarbij de inhoudelijke opgaven, korte- en langetermijnstrategie en de financierbaarheid aan bod kwamen. In de middag was het onderwerp: de woningcorporatie na COVID-19. Heeft dat impact op de strategische koers, en zo ja, hoe en wat dan? Hebben we bijvoorbeeld minder kantoorruimte nodig omdat we meer vanuit huis werken, communiceren we meer digitaal met onze doelgroep, et cetera? Daar brainstormen we dan over. Zowel ‘s morgens als ’s middags was er een deskundige spreker die ons daarin meenam en ruimte gaf voor het debat.”

Wie is ‘ons’?

Naast de raad van commissarissen, in totaal 5 mensen, schoven ook de bestuurssecretaris en mijn plaatsvervanger aan. Met zijn allen hebben we een heel interactieve dag gehad. Er was een klik met de sprekers. Onderschat niet hoe belangrijk dat is om een goede inhoudelijke sessie te kunnen hebben die niet blijft hangen in: leuk en aardig, maar nu maar weer over naar de orde van de dag.”

Dat is gelukt?

“Dat is zeker gelukt. We hebben er bewust voor gekozen om hierin samen te werken met Kjenning. Het lijntje was snel gelegd omdat ik Kjenning ook van andere activiteiten goed ken. Een plus van Kjenning is dat ze met je meedenken. Het intakegesprek is geen formaliteit, er wordt goed doorgevraagd en geluisterd naar je wensen. Daardoor kom je tot een inhoudelijk interessante dag met goede sprekers. En alleen dan is een strategie- of heidag ook vruchtbaar. De voorbereiding is meer dan het halve werk.”

Ook een vraag voor een incompanytraining ?

Bovenstaande sessie werd specifiek verzorgd voor LEKSTEDEwonen en aangepast aan de vragen, situatie en context bij de deelnemers. Heeft u ook een vraag voor een incompany training? Neem dan contact op. Samen zoeken we de best passende oplossing, passend bij uw vraagstuk en uw situatie.

Datum: 19-02-2021

Delen: