Blog

Werken met passie en bezieling. Dat wil iedereen!

De bezielde corporatie is de titel van het boek dat ik samen met Dieneke van Dijken heb geschreven. Dit boek heeft mij veel gebracht. Nieuwe inzichten, veel interessante vragen en ontmoetingen met bijzondere mensen. Binnenkort ben ik dagvoorzitter en spreken op het Seminar De Bezielde Corporatie. Dat is iets waar ik enorm naar uit kijk. Tegelijkertijd is het voor mij ook enorm spannend. Want dit thema ligt me echt heel erg nauw aan het hart!

Bezieling
Werken vanuit bezieling is essentieel. Voor mij betekent het werken met plezier en met een motivatie, die voort komt uit de overtuiging dat de dingen die ik doe belangrijk en zinvol zijn. Gelukkig biedt de corporatiesector volop mogelijkheden om dienstbaar te zijn aan mensen. Dit kan heel concreet gaan om het helpen van huurders, woningzoekenden of collega’s of iets abstracter om de samenleving een beetje mooier te maken. Daarom kom ik ook bij woningcorporaties regelmatig bezielde mensen tegen. 

Twaalf van hen komen in het boek uitgebreid aan het woord. Ik ben er van overtuigd dat in deze tijd van bezuinigingen, toenemende regeldruk, controle en voortdurende veranderingen, we het juist moeten hebben van mensen die zich met hart en ziel inzetten. Zij brengen een positieve energie met zich mee, zetten anderen in beweging en krijgen daardoor de zaken wel voor elkaar. Tegelijkertijd zie ook ontwikkelingen in de sector, die onbewust en onbedoeld, een rem zetten op het werken met bezieling. Het kernprobleem van veel organisaties in deze sector is dat er mede hierdoor teveel mensen niet (meer) met passie, bezieling en energie aan de slag zijn. En dat kan niet de bedoeling zijn!

Trage vragen
De centrale vraag tijdens het seminar De Bezielde Corporatie is hoe corporaties hun organisatie zo kunnen inrichten dat bevlogen medewerkers de ruimte krijgen om te floreren. Dat is een mooie “trage vraag”. Het kenmerk van trage vragen is dat er niet direct een pasklaar antwoord op te geven is, maar dat het zoeken naar antwoorden steeds opnieuw tot inzichten, nadenken en nieuwe vragen leidt. Het schrijven van het boek en de vele gesprekken hierover hebben veel van die nieuwe trage vragen opgeleverd. Een paar van die trage vragen zullen we tijdens het seminar ook zeker aan de orde stellen: 

  1. Hoe organiseer je een corporatie, zodat bevlogen medewerkers de ruimte krijgen? 
  2. Hoe is het gesteld met de sector op gebied van bevlogenheid en betrokkenheid van werknemers en hoe kun je dat verbeteren? 
  3. Hoe kan het dat veel mensen in organisaties de antwoorden op vraag 1 en 2 wel kennen maar er niet naar handelen? 
  4. Wat kunnen corporaties leren van organisaties uit andere branches? 
  5. Hoe werken de koplopers in de sector aan een organisatie waar met bezieling aan de bedoeling wordt gewerkt?

Er is geen mens die niet met passie en bezieling wil leven en werken 
Het werken aan het boek heeft mij de bevestiging gegeven dat er geen mens is die niet met passie en bezieling wil leven en werken. Praten over bezieling verbindt, inspireert en motiveert. En gelukkig is dat is veel krachtiger dan praten over het ontbreken van bezieling.

Ik kijk er daarom enorm naar uit om ervaringen met te delen, om met elkaar in gesprek te gaan en samen een aantal voorlopige antwoorden op de trage vragen te ontdekken. 

Ontmoet ik u op 29 september 2016 op het Seminar De Bezielde Corporatie?

Harry Vlaar
Trainer Kjenning

Datum: 02-09-2016

Delen: