Blog

Effect van je gedrag wordt door jezelf bepaald

In de training Invloed uitoefenen; begin bij jezelf! kom ik veel verschillende mensen tegen. Dan is het toch bijzonder dat je ondanks de verschillen samen veel overeenkomsten hebt en veel van elkaar kunt leren. Logisch want we zijn allemaal mensen. Iedereen die werkt (en leeft) moet in zijn of haar vakgebied iets bereiken met zichzelf en met mensen in al hun "verschijningsvormen" zoals klanten, collega's, leidinggevenden, ambtenaren, welzijnswerkers etc.

Komt mijn boodschap goed over?

Soms ben je druk met nee verkopen en grenzen stellen, het andere moment moet je zorgen dat anderen iets op tijd aanleveren, dat collega's de telefoon aannemen, dat de leidinggevende naar hem luistert. Soms sta je een presentatie te geven en het andere moment moet je een huurder overtuigen en laten meewerken...

In de taken zitten de grote verschillen, de baliemedewerker kan niet zomaar een project leiden en de projectleider kan geen balie bemensen. De overeenkomst is echter wel dat beiden te maken hebben met mensen en die mensen nodig hebben om hun werk te doen, zowel intern als extern.

En iedereen wil bereiken dat hun verhaal, hun boodschap, hun doel wordt bereikt. Daarbij is de ander vaak ‘nodig’. En dat is soms lastig. Hoe zorg ik dat ik iets bereik, mijn boodschap overkomt, mijn doel wordt bereikt, ik anderen meekrijg...

De oplossing: het zelf anders doen

Niemand heeft dezelfde kennis, ervaring, levenswijsheid en hetzelfde karakter. Hoe mooi die uniciteit ook is, juist die verschillen maken het communiceren tussen mensen zo lastig. De ander denkt, voelt en doet niet als jij. Hoe graag mensen dat soms ook willen: je kunt jezelf niet veranderen laat staan dat je de ander kunt veranderen. Dus heb je vaak maar een mogelijkheid en dat is: het zelf anders doen.

Want als het niet gaat zoals je wilt dan kan alleen jij dat veranderen. Als je blijft doen wat je altijd hebt gedaan, zul je blijven krijgen wat je altijd hebt gehad.

Zelfinzicht en reflectie helpen je verder

Misschien is het belangrijkste wat een mens kan bezitten wel zelfinzicht. Weten wat de eigen kwaliteiten en valkuilen zijn, weten hoe je eigen gedrag werkt en de effecten die jouw gedag heeft op de ander.

Voor veel deelnemers aan de training is het vaak een eyeopener dat het effect van je gedrag en de invloed die je daarmee uitoefent niet (alleen) bepaald wordt door de ander maar vooral door jezelf. Met kennis van factoren die bij jou een rol spelen en hoe je daar mee om kunt gaan kun je gericht je gedrag veranderen.

Veranderen van gedrag

Om gedrag te veranderen zijn er drie hoofdvragen:

  1. Wat denk je?
  2. Wat voel je?
  3. Wat doe je ermee?

Deze drie vragen hebben direct invloed op je eigen gedrag. Onderzoeksvragen kunnen zijn:

  • Zijn je gedachten over de situatie / de ander wel adequaat of behulpzaam?
  • Kun je er ook anders naar kijken?
  • Zijn het jouw gedachten over de situatie die het spannend maken?
  • Wat zegt je lichaamstaal over je gevoel?
  • En wat is het effect daarvan?
  • Durf je open te zijn en wat is het effect als je het niet doet?
  • Hoe ga je om met je eigen irritatie?

Door die vragen heel eerlijk te beantwoorden kom je vaak wel een stap dichter bij jezelf. En daarmee bij de ander!

Wil jij ook een stap maken in je persoonlijke ontwikkeling?

Wil jij ook je mogelijkheden vergroten en meer sturing geven aan alles wat er in je werk- en je leven gebeurd? Ook, of juist in deze lastige tijden? Dan is de training Invloed uitoefenen; begin bij jezelf! echt iets voor jou. In deze training sta je zelf in de hoofdrol.

Wendy Derksen
Trainer Invloed uitoefenen; begin bij jezelf!

Datum: 29-11-2023

Delen: