Kjenning
0320 - 2374 88

Hoe WoonFriesland vakmannen voorbereidt op onverwachte situaties

Wonen, Verhuur & Leefbaarheid
Wonen, Verhuur & Leefbaarheid
13 februari 2025

Vakmannen van woningcorporaties komen vaak achter de voordeur. Soms belanden ze in onverwachte situaties. Denk hierbij aan overlast, agressie of een situatie waarbij zij een signalerende rol hebben. “Het nabootsen van zo’n situatie tijdens het regietheater over gedrag achter de voordeur, heeft de vakmannen van WoonFriesland een grote steun in de rug gegeven”, zegt Henri Meijer.

Onderwerpen in dit artikel

Henri is teamleider van team Service & Onderhoud bij het sociaal verhuurbedrijf WoonFriesland. “WoonFriesland heeft ruim 21.000 verhuureenheden in Friesland. Ik stuur 45 vakmannen aan en ben verantwoordelijk voor het onderhoud van de complexen en woningen. Verder stuur ik het mutatieproces aan. Het liefst ben ik op pad voor de (ver)binding met de vakmannen.”

Meer tools voor vakmannen bij verontrustende woonsituaties?

“Ja, bij WoonFriesland stimuleren we medewerkers om zich te blijven ontwikkelen. Daarvoor bieden we regelmatig trainingen aan. Hierbij krijg ik ondersteuning van onze HR-businesspartner. Het ging hier om een training die onze vakmannen ondersteuning biedt in de uitvoering van hun werkzaamheden. We merken dat de wereld verandert en daar willen we onze medewerkers in mee laten bewegen. Met het doorontwikkelen van vaardigheden geven we hen tools mee in hun werk. Daarnaast zien onze vakmannen af en toe verontrustende woonsituaties achter de voordeur. Hierin hebben wij als sociaal verhuurbedrijf een signalerende rol. Doel van de training is het signaleren achter de voordeur. Daarnaast kregen onze vakmannen handvatten voor het aanspreken van de bewoner en de signalerende rol richting bijvoorbeeld de wijkconsulent.”

Ook interessant: tijdens de training signaleren achter de voordeur leer je hoe en wat je signaleert, en waar je dit vervolgens binnen je eigen organisatie meldt.

Waarom spelen vakmannen zo’n belangrijke rol?

“Een vakman komt vaker bij bewoners over de vloer dan een wijkteam of politieagent. Zij hebben letterlijk zicht op zaken die spelen achter de voordeur. Ze komen binnen voor een reparatie zoals een lekkage. En soms krijgen ze dan te maken met een gespannen situatie of valt hen iets op dat niet helemaal in de haak is. Je kunt als vakman vaak niets anders doen dan dit soort zaken signaleren en aankaarten bij collega’s of partnerinstanties die verdere actie kunnen ondernemen.”

Waarom kozen jullie de vorm van een regietheater?

“We hebben onderzocht waar onze vakmannen baat bij hebben en welke manier van trainen daar bij aansluit. Bij regietheater ontdekken onze vakmannen hoe ze zelf invloed hebben door op een bepaalde manier te reageren in een specifieke situatie. Hoe zorg je ervoor dat een gesprek met de bewoner soepel blijft verlopen, ook al is de bewoner boos of misschien verward? En wat kun je wel of beter niet zeggen tegen een bewoner als je in een bijzondere situatie terechtkomt?”

Handvatten dus om te acteren in dergelijke situaties?

“Inderdaad. Het rollenspel tijdens de training heeft ons daarbij enorm geholpen. Hoewel collega’s van tevoren best huiverig waren om mee te doen, gingen ze er helemaal in op toen we eenmaal bezig waren. Het was goed dat er bestaande casussen werden nagespeeld, dan gaat het nog meer leven.”

Ook behoefte aan een maatwerk training?

De bovenstaande training is op maat gemaakt en aangepast aan de situatie, vragen en casus bij WoonFriesland. Heb je ook behoefte aan een in company speciaal voor jouw organisatie en ketenpartners? Neem contact op met onze opleidingsadviseurs. Samen zoeken we de best passende oplossing, passend bij je vraagstuk en situatie.

Wil je vrijblijvend advies?

Bel naar 0320 - 2374 88 of chat met ons en krijg tijdens kantoortijden direct antwoord.

Vrijblijvend advies