“Individuele gesprekken zijn de basis van sociaal projectbeheer”
Geke van der Let is senior medewerker Klanten en service bij de Friese woningstichting Weststellingwerf. De stichting heeft zo’n 2.700 woningen in beheer in de gemeente Weststellingwerf, waar onder andere Wolvega onder valt. “Het is een mooi overzichtelijk geheel”, vindt Geke.
Als medewerker Klanten en service bewaakt Geke het verhuurproces en wijst ze vrijkomende woningen toe, zit ze in overleggen over bijzondere casussen en platvormen. Ze is betrokken bij het strategisch voorraadbeheer, maar ze houdt zich ook bezig met het klantenbeheer op de website. “En dan doe ik nog een gedeelte herstructurering over sloop en nieuwbouw. Daar komt de training Sociale projectbegeleiding om de hoek kijken.”
Hoe past de opleiding sociale projectbegeleiding in je werk?
“Ik organiseer met mijn collega bewonersbijeenkomsten en naar aanleiding daarvan weer individuele gesprekken over sloop- en nieuwbouwprojecten. Het doel is dan om een meerderheid voor onze plannen te winnen en te regelen dat iedereen een fijn nieuw onderkomen krijgt. De training paste eigenlijk mooi in mijn doel om meer te weten te komen over hoe sociaal projectbeheer bij andere corporaties geregeld is en te kijken wat wij kunnen doen om ons eigen proces nog beter te maken.”
Wat is het belangrijkste bij sociaal projectbeheer?
“Het zijn vooral de individuele gesprekken waar je energie in steekt. Alles wat je daarin stopt krijg je er aan de achterkant weer dubbel en dwars uit als het goed gaat. Mensen gaan er soms met weerstand in, maar als we klaar zijn denken ze veel beter mee. Ze komen zelfs ook met eigen oplossingen. Het wegnemen van die weerstand is eigenlijk het leukste van het werk. We hebben bijvoorbeeld momenteel een project van 26 seniorenwoningen waarbij er slechts één dame niet wilde verhuizen. Ik ben tussendoor bij haar op bezoek geweest en haar persoonlijk begeleid in haar zoektocht naar een appartement. Ze wilde toen graag dat ik mee ging om te gaan kijken. Nu is dat niet helemaal hoe wij normaal te werk gaan, maar ik heb het wel gedaan. Eenmaal in dat appartement was ze meteen om en ze is recent verhuisd, veel eerder dan we aanvankelijk hadden gedacht.”
Wat heb je ingezet om dit voor elkaar te krijgen?
“Ja, iemand het gevoel geven dat je luistert is in dit geval heel belangrijk. En ook zorgen dat bij projecten de telefoontjes doorgeschakeld worden naar de juiste persoon zodat er geen ruis op de lijn komt en huurders meteen bij die juiste man of vrouw terecht komen. Voor mezelf heb ik geleerd dat je niet bang moet zijn voor weerstand maar die juist tegemoet moet treden en dat mensen uiteindelijk altijd wel willen meewerken als ze maar de juiste oplossing zien.”
Hebben andere deelnemers ook iets van jullie geleerd?
“Ik denk het wel, zo hebben wij intern iedere vier weken een overleg met alle betrokken medewerkers bij de diverse projecten. Daarbij lopen we alles door. Ook besteden we extra aandacht aan de communicatie met de huurders, bijvoorbeeld in de vorm van tussentijdse nieuwsbrieven. Dat hebben we in het verleden wel eens te veel laten liggen, maar hebben we inmiddels veel beter op de rit.”
Zo te horen gaat het best goed daar bij jullie?
“Haha ja, we hebben de zaken best aardig voor elkaar. Dat komt ook omdat we een relatief kleine overzichtelijke woningstichting zijn in een niet zo’n heel druk gebied. Er is niet zoveel druk als bijvoorbeeld in het westen van het land. Daarom werkt het hier iets gemoedelijker en hebben we ook de mogelijkheid om extra stappen te zetten zoals een wisselwoning gestoffeerd aanbieden, wat eigenlijk juridisch gezien niet hoeft.”
Zelf ook aan de slag met sociaal projectbeheer?
Tijdens de opleiding sociaal projectbeheer gaat u aan de slag met een stappenplan voor uw eigen begeleidingsprojecten, compleet met termijnen en deadlines. U leert de meest voorkomende risico’s bij de sociale begeleiding van projecten te herkennen. Ook bent in staat op de risico’s te anticiperen, zodat deze beperkt blijven. Bekijk het programma en de data.
Bent u op zoek naar een verdieping? Kijk dan bij de Leergang Sociale Projectbegeleiding.