Kjenning
0320 - 2374 88

Leefbaarheid vraagt een gezamenlijke aanpak

Wonen, Verhuur & Leefbaarheid
Wonen, Verhuur & Leefbaarheid
24 december 2024

In plaats van allemaal losse eilandjes werken de partijen die bij het onderwerp leefbaarheid in de gemeente Vijfheerenlanden betrokken zijn, sinds kort intensiever samen. Want leefbaarheid bevorder je gezamenlijk, zo dacht Henk Kooij, manager Wonen van LEKSTEDEwonen. Hij organiseerde er een netwerkbijeenkomst over met een mooi resultaat.

Onderwerpen in dit artikel

Henk Kooij werkt al lang in de corporatiewereld. Het grootste deel van die tijd als manager bedrijfsvoering, maar de laatste tijd is Henk actief als manager Wonen, een bewuste keus. “Ik wilde van de ‘harde’ naar de ‘zachte’ kant van mijn corporatie LEKSTEDEwonen. Als manager Wonen heb je meer contact met de huurders, die kant kende ik nog niet. En het onderwerp Leefbaarheid is een belangrijk onderdeel van mijn team. Bij uitstek een onderwerp waarbij je veelvuldig in aanraking komt met je huurders. Want het gaat goed met de organisatie; ons bezit groeit, het aantal huurders groeit. Maar daarmee loop je wel tegen de grenzen aan wat betreft zaken als overlast en dergelijke. Het onderwerp leefbaarheid staat daarom bij ons hoog op de agenda.”

Ook interessant: tijdens de opleiding Leefbaarheid: Beleid en Organisatie ga je aan de slag met doelen en praktijkvoorbeelden.

Waarom een netwerkbijeenkomst met alle partijen die bij die leefbaarheid betrokken zijn?

“Het netwerk bestond wel, maar niet op de manier die ik voor ogen had. Het waren tot voor kort allemaal losse eilandjes van politie, wijkteams, huurders, sociale teams, zorgorganisaties en andere groepen die met de leefbaarheid te maken hebben. Die wisten elkaar soms wel en soms niet te vinden. Veel problemen kwamen daardoor bij ons als corporatie terecht. Ook zaken waar een corporatie in de basis niet verantwoordelijk voor is. Een bijeenkomst om al die partijen samen te brengen was in mijn optiek daarom nodig.”

Hoe kan zo’n netwerk al die partijen samen brengen?

“Meestal krijgt de corporatie als eerste te horen wanneer er iets speelt in een wijk of achter de voordeur. Wij gaan er dan op af en constateren dat bij een probleem bijvoorbeeld ook zorgorganisaties of sociale teams nodig zijn.

Tot nu toe was het dan zo dat iedereen er wel iets vanaf wist en zijn of haar taak zo goed mogelijk oppakte, maar echte samenwerking kwam niet op gang. Dat kan efficiënter.”

Geef eens een voorbeeld?

“We hadden iemand in de wijk die al 25 jaar aan het verzamelen was. Het hele huis stond vol. Geregeld werd er ingegrepen door een zorgpartij. Er werd dan opgeruimd maar daarna begon het hele probleem weer opnieuw. Dat duurde vijftien jaar. Tot een nieuwe medewerker bij ons de verschillende partijen die bij dit probleem betrokken waren bij elkaar wist te brengen: politie, brandweer, zorgorganisaties en de gemeente. De brandweer heeft ook nog eens duidelijk gemaakt dat zij deze mensen niet kunnen helpen als hun huis vol staat met spullen en er brand uitbreekt omdat het simpelweg te gevaarlijk is voor het brandpersoneel. Die boodschap is aangekomen. We hebben toen samen een plan gemaakt waarbij deze mensen binnen enkele maanden zijn verhuisd naar een kleinere woning, bij een andere corporatie in een andere wijk, met zorgbegeleiding erbij. Tot dusver heeft die aanpak zijn vruchten afgeworpen. De mensen zijn er heel blij mee, ondanks aanvankelijk verzet.”

Wat heeft de bijeenkomst jullie opgeleverd?

“We hebben vertegenwoordigers van verschillende partijen bij elkaar gezet en ze een casus gegeven. Denk dus aan de gemeente Vijfheerenlanden, het sociaal team, wijkambassadeurs, het huurdersberaad, Bindkracht en collega-corporaties.

Aanvankelijk begon men meteen te zoeken naar een oplossing voor het probleem, maar aan het einde van de bijeenkomst hadden we het omgedraaid; je pakt een probleem samen aan door eerst te kijken of je elkaar vertrouwt en zaken aan elkaar kunt overlaten. Dat is de basis van goede effectieve samenwerking. Het zaadje is nu geplant. We hebben ook kaartjes uitgedeeld met daarop de onderwerpen waarover men elkaar kan bellen. Ik heb er hier op mijn bureau een stuk of twintig liggen, met daarbij nu ook een gezicht dat erbij hoort. Op die manier benader je elkaar ook wat gemakkelijker.”

Het resultaat: alle partijen die betrokken zijn bij leefbaarheid weten elkaar nu beter te vinden en bij multidisciplinaire zaken trekken ze voortaan direct gezamenlijk op.

Ook een vraag voor een in companytraining?

De bovenstaande training is op maat gemaakt voor LEKSTEDEwonen en op basis van de eigen situatie, de wensen en de vraag. Heb je ook een vraag voor een in companytraining? Laat het ons weten. Samen zoeken we de best passende oplossing voor jouw organisatie.

 

Lees het in onze artikelen

Wil je vrijblijvend advies?

Bel naar 0320 - 2374 88 of chat met ons en krijg tijdens kantoortijden direct antwoord.