Woonbond: “Leuk om huurrecht vanuit de andere kant te zien”
Nathalie Boswinkel van de Woonbond was een vreemde eend in de bijt tijdens de training Huurecht Verdieping. “Er waren vooral veel mensen vanuit corporaties. In mijn loopbaan heb ik jaren voor een corporatie gewerkt, maar het was leuk om er nu juist vanuit een andere hoek te zitten. Je neemt dan toch weer andere dingen mee vanuit zo’n training.”
Wat is je rol bij de Woonbond?
De Woonbond begeleidt lokaal, regionaal en nationaal huurdersorganisaties en is daarmee ‘de stem van hurend Nederland’. “Iedereen die huurt kan bij ons terecht. Ook hebben we een speciale Huurderslijn waar mensen met vragen terecht kunnen over bijvoorbeeld hun rechten en plichten tijdens een renovatie. Als consulent begeleid en ondersteun ik huurdersorganisaties op lokaal en regionaal niveau. Ook help ik met het opzetten van een bewonerscommissie of adviseer ik hen bij bijvoorbeeld een sloop, renovatie of verduurzamingstraject.”
Op welke vlakken had je behoefte aan extra kennis?
“Eigenlijk best wel veel. De vragen die vanuit huurders komen zijn vaak juridisch van aard. Waar heeft iemand recht op bij een renovatietraject? Waarom krijgt iemand geen inzicht in de servicekosten van zijn appartement? Onderwerpen die ik steeds vaker voorbij zie komen. Vanuit mijn corporatie-ervaring had ik juist vanuit die hoek de kennis om dit soort vragen op te lossen, maar vanuit de huurder is het toch weer anders. Vandaar dat ik behoefte had om de training te volgen.
Daarnaast is ook zoveel veranderd in het huurrecht, zoals de Wet betaalbare huur voor de vrije sector en de Wet vaste contracten. Ik geef regelmatig presentaties aan huurdersverenigingen over de wijzigingen in de wet- en regelgeving dus het is wel belangrijk om op de hoogte te blijven.”
Kijk je vanuit de Woonbond anders naar huurrecht dan vanuit een corporaties?
“Jazeker. De Woonbond heeft een veel breder werkveld, alleen al omdat wij niet alleen met sociale, maar ook commerciële (ver)huurders te maken hebben. Dat is bij een corporatie natuurlijk niet het geval. Tijdens de training merkte ik dan ook dat eigenlijk alle onderwerpen die besproken werden relevant waren voor mijn werk.”
Welk type recht sprong er voor jou uit?
“Toch wel de nieuwe regelgeving die per 1 juli 2024 is ingegaan. En we hebben uitgebreid boek 7 van het Burgerlijk Wetboek doorgenomen, dat was ook erg handig. Zaken als dwingend recht, aanvullend recht werden daarbij uitgebreid behandeld. Maar ik vond het vooral fijn dat er zoveel onderwerpen aan bod kwamen die ik in mijn dagelijkse werk meteen kan toepassen.”
Wat heb je opgestoken van je mede-cursisten die bij een corporatie werken?
“Tijdens de opleiding hebben we het niet echt over onze verschillende achtergrond gehad. Na afloop kwam dat wel ter sprake, het ging toen bijvoorbeeld over dat zij niet altijd even goed op de hoogte waren van alle wet- en regelgeving. De cursus was dus ook voor hen heel nuttig.”
Meer verdiepen in het huurrecht?
Huurrecht is niet zwart-wit en kent vele tinten grijs. Als verhuurder is actuele kennis dus een must. De cursus Huurrecht Basis biedt en stevige basis. Tijdens Huurrecht Verdieping worden veel praktijkcasus besproken en staat toepassing van het huurrecht in de dagelijkse praktijk centraal. Wil je je kennis snel opfrissen? Volg dan de training Opfris en actualiteiten Huurrecht woonruimte.
Natuurlijk zijn er nog veel andere gerichte trainingen rondom het huurrecht zoals Huurrecht bij groot onderhoud, renovatie en herstructurering, Cursus Huurrecht Bedrijfsruimte maar ook over het Woningwaarderingsstelsel en het Klachtrecht.