Kjenning
0320 - 2374 88

“Woonfraude: laat niet meteen het achterste van je tong zien”

Wonen, Verhuur & Leefbaarheid
Wonen, Verhuur & Leefbaarheid
2 april 2025

Woonfraude komt in veel vormen voor. Ook Woningbedrijf Velsen heeft er relatief vaak mee te maken. Daarom volgende Laureen Meijboom, medewerker huurincasso de training Woonfraude. “Je niet laten afbluffen en een goede opbouw van een gesprek met een huurder doet dan vaak wonderen.”

Woonfraude: laat niet meteen het achterste van je tong zien
Onderwerpen in dit artikel

Laureen heeft in haar dagelijkse werk vooral te maken met betalingsachterstanden. “Ik werk daarbij samen met wijkbeheerders, woonfraudespecialisten en woonconsulenten. Samen doen wij huisbezoeken om te zien hoe het er achter de voordeur aan toe gaat en of we bijzondere zaken constateren die met bijvoorbeeld woonfraude te maken kunnen hebben. Woonfraude bestrijden is voor ons belangrijk, onder andere vanwege het woningtekort en de veiligheid van de buurt. Je wilt geen leegstaande panden in de wijk.”

Met welke vormen van Woonfraude heb jij te maken?

“Woonfraude gaat meestal over wie er volgens het huurcontract op een adres woont en of dat overeenkomt met de praktijk. Woont diezelfde bewoner er wel echt? Of woont er iemand anders? Of wonen er meer mensen dan op het contract staan? Of misschien wordt de woning voor andere doelen gebruikt dan wonen of staat hij leeg. Dat komt best vaak voor. Zaken die opvallen zijn dan vooral gerelateerd aan betaalgedrag. Wie betaalt er? Wordt er wel betaald?”

Hoe stel je het vast?

“Vaak bellen buren vanwege klachten. Soms gaan we op huisbezoek als we geen contact kunnen krijgen met iemand. Soms blijkt dan al snel dat de woning verlaten is of dat er iets anders niet aan de haak is. Bij een volle brievenbus gaan mijn wenkbrauwen wel al omhoog ja”, lacht Meijboom.

Hoe pak je woonfraude in de praktijk aan?

“Ik heb in de training Woonfraude onder andere geleerd dat je je goed moet voorbereiden wanneer je een huurder op gesprek krijgt en confronteert met je bevindingen. Maar essentieel is dat je niet meteen alles laat zien wat je weet. Het is zaak dat de huurder zijn verhaal vertelt en dat ik er dan doorgeen kan prikken met alle zaken die ik ontdekt heb. Het doel is om iemand tijdens zo’n gesprek al zodanig met bewijs te overladen dat hij ter plekke de huur opzegt. We moeten dus zorgen dat we het hele dossier al rond hebben en het hele onderzoek afgerond.”

Een beetje bluffen dus?

“Ja, maar het werkt zeker! Ik heb het laatst voor het eerst toegepast en de huurder zegde ter plekke de huur op. En dat is wat wij als corporatie willen wanneer er ook sprake is van woonfraude. Ik ben dus heel blij dat ik de training heb gevolgd.”

Zelf ook aan de slag met Woonfraude?

De training Woonfraude focust op alle facetten van woonfraude. In twee dagen leer je meer over de verschillende vormen van woonfraude en de wet- en regelgeving. Ook weet wat effectieve en minder effectieve methoden van aanpak zijn en leert tactische gesprekken te voeren.

Juist behoefte aan een korte training van een dag? De training Woonfraude signaleren focust op het signalen van woonfraude en verkent relevante wet- en regelgeving. Je leert de juiste vragen te stellen als je woonfraude vermoedt.

Wil je vrijblijvend advies?

Bel naar 0320 - 2374 88 of chat met ons en krijg tijdens kantoortijden direct antwoord.

Vrijblijvend advies