Blog

Agile-scrum: de nieuwe werkwijze voor de corporatie professional van morgen?

In de ICT wereld is het gemeengoed dat software ontwikkeld wordt met Lean, Agile, Scrum, Kanban en de Theory of Constraints. Engelse woorden en één Japans woord die, als we ze vertalen naar Nederlands, weinig betekenis krijgen.

In dit artikel beperk ik mij tot Agile-scrum, een filosofie in “wendbaar zijn” [Agile denken] en een raamwerk [Scrum] voor projectmatig werken. Ik voeg deze twee graag samen tot Agile-scrum. Een werktitel die aangeeft dat het niet alleen een filosofie is maar dat ook een raamwerk is om een methode te kunnen gebruiken.

Kennisintensieve basis
Een woningcorporatie is een kennisintensieve organisatie. De hele dag wordt heel veel informatie bewerkt en verwerkt. Juist dit kenniswerk is zeer geschikt om te organiseren met Agile-scrum. Mijn ervaring bij Havensteder is dat we Agile-scrum snel oppakken en er een “klik” mee hebben. Het gaat bij ons naast ICT projecten ook om niet ICT-projecten.

Een prachtig voorbeeld hierbij is de toepassing van Agile-scrum op de afdeling Wijken en Beleid. Na een training “Scrum voor projecten” is een projectleider aan de slag gegaan met Scrum om acht Wijkvisies te maken. In een slechts anderhalve week was al een visie opgesteld. Daar deden we het in verleden niet alleen vele malen langer over, deelnemers waren ook zeer tevreden over deze andere manier van werken: het "Scrummen" als werkwijze om samen in een kort tijdvak een concreet resultaat op te leveren.

Waarom Agile-scrum?
Waarom zou je verder voor Agile-scrum kiezen? Naast dat het leuk is en energie geeft zijn binnen Agile-scrum negen pijlers te vinden:
1) Laat zien wat je doet
2) Zorg dat het werk dat je doet in balans is
3) Doe aan teamsport
4) Zorg voor focus op dat wat je klant positief waardeert
5) Beheers snelheid
6) Straal leiderschap uit om deze pijlers voor elkaar te krijgen
7) Zorg voor het juiste begrip
8) Maak heldere afspraken
9) Wees respectvol naar je team, jezelf en anderen

Deze pijlers bieden handvaten voor resultaat gericht organiseren en werken. In ieder geval levert het de organisatie op dat je binnen budget en tijd blijft en met een concreet resultaat komt. Het mooiste is wel dat een collega van wijken en beleid aangaf dat hij helemaal enthousiast is geraakt doordat hij zijn werk beter heeft kunnen organiseren met Agile-scrum.

Op de rem!
Het toepassen van Agile-scrum vraagt om een andere denkwijze en cultuur en het opdoen van nieuwe empirische kennis. Het is echt open durven te staan voor veranderen en, tja bij veranderen gebeurt het natuurlijk vaak dat afweermechanismen oppoppen. Zo voelen collega’s zich minder prettig bij het Engelse taalgebruik, vraagt Agile-scrum wel een verandering is de denkwijze en vindt men het nog wel lastig om de nieuwe werkwijze ook te vertalen naar de eigen werkplek.

Maar daar tegenover staat dat wel veel collega’s het idee hebben dat er een betere, meer bevredigende werkwijze moet zijn dan de huidige. Een aantal collega’s van Wijken en Beleid en Financiële Administratie nemen hierin nu het voortouw en proberen de Agile-scrum aanpak te volgen. En natuurlijk komen we knelpunten tegen en is het soms lastig om te veranderen binnen de gevestigde en vertrouwde werkwijzen.

Hoewel er een zeker idee is over hoe het anders kan, is het makkelijk om met een Netflix mentaliteit in een luie stoel te blijven zitten. Opstaan en op weg gaan kost moeite en bovendien weten we niet waar we uitkomen. We hebben geleerd om te overleven in een “jaren-30 managementcultuur”.

Agile-scrum werken kan, juist voor onze kenniswerkers, ook hierin een breekijzer zijn. Ik zie dit als een doorbraak hoe wij straks werken in de sector. Een nieuwe werk werkelijkheid komt op dit moment aan het licht met Agile-scrum. De corporatie professional van morgen werkt anders dan die van vandaag. In ieder geval is Agile-scrum iets wat makkelijk kan worden opgepakt. Het is een ding wat snel blijft kleven bij iedereen die ermee in aanraking komt. Logisch ook want in deze tijd dat ons werk nooit af is moeten we wegen vinden om zaken anders aan te pakken en te organiseren.

Ook aan de slag met Agile-scrum?
Met een drietal

Edwin van Spronsen, Programmamanager Continu Verbeteren bij Havensteder

Vanuit zijn rol heeft Edwin de Scrum-Agile aanpak binnen Havensteder geïntroduceerd en succesvol bij zowel ICT als niet ICT-projecten ingezet. In dit gast-blog deelt hij zijn enthousiasme over het Agile-scrum werken bij Havensteder.

Datum: 22-07-2016

Delen: