Blog

Bløf zong ooit “alle liefs uit Londen”... maar de huidige berichten zijn geheel anders...

Bløf zong ooit “alle liefs uit Londen”... maar de huidige berichten zijn geheel anders. Van terroristische aanslagen, verkiezingsuitslagen, Brexit en de brand in de Londense Grenfell Tower waar vele slachtoffers te betreuren waren.

Wat kan er in uw bezit gebeuren?

Na de brand vraagt u zich wellicht ook af of zo’n brand bij uw complexen ook mogelijk zou zijn. Eerlijk gezegd, ik zou eigenlijk niet weten waarom niet. Een brand als in de Londense Grenfell-flat kan ook in Nederland gebeuren. Dat zegt Pieter van Vollenhoven, voorzitter van de stichting Maatschappij en Veiligheid en praktijkhoogleraar risicomanagement.  "We leven in een tijd van zelfregulering, we laten het aan de sector zelf over. Maar de overheid is verantwoordelijk, en die trekt zich juist terug." aldus Pieter van Vollenhoven.

Spijtig genoeg heb ik de afgelopen dagen moeten constateren dat de berichtgeving over hoe we het in Nederland georganiseerd hebben echt heel snel was, maar niet correct. In een aantal berichten las ik over ontbreken van verplichte installaties bij gebouwen en over gebouwen waar geen brandvoorschriften voor zijn.

Heeft u de veiligheid van uw bezit op orde? Weet u waar u niet voldoet aan de bouwvoorschriften? Waar u nog risico’s loopt? Heeft u een mening waar u hogere eisen stelt dan in bouwvoorschriften is vereist? Heeft u een plan van aanpak om de veiligheid in de toekomst te verhogen? Hoe licht u uw huurders voor over gevaren? Gaat uw jaarlijkse gesprek met uw verzekeringsmaatschappij voor u over uw premie voor het volgende jaar en voor de verzekeraar over het rendement van de verzekeringsportefeuille?

Voorkomen is beter dan genezen

Werkt u aan voorkomen? Weet u wanneer de gemeente, de regio of het rijk de regie overneemt via GRIP (Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijdings Procedure) en wanneer u het overneemt. Heeft u een calamiteitenplan liggen voor het geval het toch onverhoopt mis gaat? Weet u nog waar te beginnen?

In onze opleiding Brandveiligheid van woningen en woongebouwen en de opleiding Integrale aanpak van veiligheid bij vastgoed zetten we het allemaal voor u op een rijtje en wordt gewerkt aan een praktisch aanpak van veiligheid. Wie heeft welke verantwoordelijkheden, wat moet u als verhuurder regelen en organiseren bovenal hoe u preventief werk kunt maken van veiligheid. Want voorkomen blijft het beste.

Peter Kraak
Docent Brandveiligheid van woningen en woongebouwen
Docent Integrale aanpak van veiligheid bij vastgoed

Datum: 21-06-2017

Delen: