Blog

"Als bestuurder moet je sparren en toetsen. Want dan kom je soms tot andere gedachten"

Ruim twee jaar geleden werd Jaap van Dam, directeur-bestuurder van KleurrijkWonen, lid van een van de Platforms Directeur-bestuurders. “Sparren, toetsen en vrijelijk van gedachten wisselen met collega’s zorgt ervoor dat je soms tot andere gedachten komt.”

Hoe lang bent u al directeur-bestuurder?

“Ik begon als directeur-bestuurder bij een corporatie met 3800 woningen en nu, 15 jaar en 3 fusies later ben ik dat bij KleurrijkWonen met 15.000 woningen. Maar ik doe het niet alleen. Sinds 2009 hebben we een tweehoofdige directie.”

Waarom?

“Omdat het fijn is om met een collega te sparren. Dat is anders dan sparren met het MT, waar op een of andere manier toch een hiërarchische afstand is. Hoe klein ook. Daarnaast zijn de woningen van KleurrijkWonen verdeeld over 7 gemeenten, dat is wat veel. Dan is het prettig om je werk samen met een collega te doen. En ik zocht versterking, een aanvulling op directeur-bestuurdersniveau. 

In de corporatiewereld speelt nu eenmaal veel, zowel qua wet- en regelgeving als qua duurzaamheid. Ik vind het een prachtige wereld, ik houd van de combinatie ‘hard’ en ‘zacht’. Met het eerste bedoel ik het bouwen van woningen, onderhoud, et cetera. Het zachte is dat je je inzet voor een doelgroep waarvoor je het verschil kunt maken.”

Waarom zit u bij dit platform?

“Dat heeft meerdere redenen.”

Ik hang aan uw lippen

“Het is goed om met collega’s vrijelijk van gedachten te wisselen. Iedere bijeenkomst wordt gehouden bij een van de deelnemers. Dat is leuk want dan krijg je een kijkje in de keuken bij een andere corporatie. We zijn allemaal eindverantwoordelijk en lopen voor een groot deel tegen dezelfde zaken aan en spreken over praktische zaken, maar evengoed over een conflict op het werk of het eigen functioneren: waar word je wel of niet gelukkig van? 

Toetsen en sparren dus. Met intervisie, dat vind ik belangrijk, zonder dat zou ik geen lid willen zijn. Dit alles moet je niet met een al te grote groep doen, en dat klopt hier. We zijn met 10 mensen, dat is een mooi aantal om een band op te bouwen. De gesprekken worden goed geleid, dat is prettig want anders waait het alle kanten op. Onderling is er openheid omdat iedereen weet dat wat hier besproken wordt binnenskamers blijft.”

What happens in Vegas stays in Vegas?

“Haha, ja. Dat wil niet zeggen we alleen maar diepgaande, vertrouwelijke gesprekken hebben hoor. Een ander onderdeel is kennis vermeerderen, dat is ook waardevol. Iedere bijeenkomst is er een spreker, de afgelopen keer over hoe je de organisatie creatiever kunt laten worden.”

En?

“In aansluiting daarop zijn we naar een beeldhouwatelier geweest om met speksteen aan de slag te gaan. Ik kan je vertellen: daar ben ik helemaal niet van. Ik moest dus uit mijn comfortzone stappen. Dan is het mooi om te merken dat je met creativiteit, met een andere manier van benaderen en naar dingen kijken - in dit geval een stuk speksteen - een eind kunt komen. Dat principe zet me dan toch weer aan het denken met betrekking tot mijn eigen organisatie.”


Over de platforms

Kjenning faciliteert ruim 25 platforms. Inspirerende netwerken voor professionals waarbij ontwikkelen uiteraard centraal staat. Kennis opdoen, delen en overbrengen. Voor sommige functies zijn inmiddels al meerdere groepen. Met en van elkaar leren van de ervaringen van uw vakcollega's in een persoonlijke én professionele setting, dat is hét doel in de Kjenning platforms! Door het continu “halen en brengen” ontstaat een hecht, professioneel én persoonlijk netwerk. 1 + 1 wordt 3!

Platforms in soorten en maten

Programma's worden altijd samen bepaald. Elk platform kent zijn eigen dynamiek en doelstelling. Van uitvoerder tot manager, van inkoper tot VvE beheerder. Van woonconsultent tot directeur-bestuurder. Rond vastgoed, financiën, woondiensten en meer.

Vrijblijvend kennismaken?

En? Komt u eens vrijblijvend snuffelen? Neem dan de proef op de som en kom een keer kijken en proeven of uw platform u ook verder helpt in uw ontwikkeling en inspiratie. En aan een functioneel én gezellig netwerk!

Datum: 15-07-2018

Delen: