Blog

Als uw huurder denkt dat hij door de FBI wordt afgeluisterd…

Denkt uw huurder dat hij door de FBI wordt afgeluisterd? Of klaagt uw huurder over harde muziek uit de verwarmingsbuizen? Of is de woning beplakt met aluminiumfolie omdat dit de kwade straling tegenhoudt?

Vreemd? Ja en nee...

Doordat er in de psychiatrie steeds minder behandelplekken zijn zien we meer mensen met psychische problemen in de woonwijken. En als medewerker van de corporatie krijgt u dan ook zeker met deze mensen te maken.

We hoeven u niet uit te leggen dat het hier vaak gaat om hele kwetsbare mensen die door hun psychische of verslavingsproblematiek net buiten de maatschappij vallen. Maar hun gedrag kan wel veel overlast veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan vervuilde tuinen, overvolle brievenbussen, deuren die ingepakt zijn met aluminiumfolie of nachtelijke avonturen met de nodige geluidsoverlast voor buren.

Zeggen dat het niet klopt wat men denkt, er in de flat geen kwade straling is en uitleggen dat de FBI echt wel wat beters te doen heeft dan de doodgewone mensen af te luisteren, helpt op dat moment niet echt. U heeft waarschijnlijk echt wel gelijk maar daar zit het probleem niet. Het benoemen van de feiten is niet de oplossing in het contact met deze mensen.

De bekende communicatieregels gelden niet

Kennis van deze problematiek helpt u om met deze bewoners wel contact te maken. En de communicatieregels die u heeft geleerd gelden daarbij niet....

Gedrag herkennen is misschien wel een van de eerste belangrijke aspecten. Hierdoor kunt u ook uw communicatie goed aanpassen aan de situatie en kunt u contact maken met deze bewoners.

Daarbij is het natuurlijk handig ook te weten hoe u uw contact kunt aanpassen. Wat moet u wel doen, en ook: wat moet u vooral niet doen!

In de training Omgaan met bewoners met verward gedrag ervaren deelnemers verschillende soorten “ziektebeelden” en gaan we aan de slag met communicatie bij die daarbij past. Zo kunt u gedrag beter te herkennen en effectief met dat “vreemde” gedrag omgaan.

In deze training komen vaak vragen naar voren als: moet ik meegaan in de verhalen? Of juist niet? Hoe zie ik of iemand gevaarlijk is? En moet ik op mijn hoede zijn? Waarom wordt iemand niet opgenomen als die het gas vergeet uit te doen en steeds meer lijkt te vergeten, zoals bij dementie. Dat is toch gevaarlijk?

Terechte vragen met regelmatig een moeizaam antwoord. We hebben als maatschappij nog niet altijd een oplossing voor al deze bijzondere gevallen. Maar door elkaars gedrag beter te begrijpen zetten we een belangrijke stap. Ontmoet ik u op de volgende training?

Simone Grooters
Docent Kjenning

Datum: 18-06-2016

Delen: