Blog

Bouwbesluit, NEN-normen, NPR-praktijkrichtlijnen… Wat vandaag mag, móet morgen misschien wel.

Bouwbesluit, NEN-normen, NPR-praktijkrichtlijnen. Wat vandaag mag, móet morgen misschien wel. “Bijblijven is dan ook van groot belang”, aldus Marco Meijer, kwaliteitscontroleur bij 3b Wonen. En dus volgde hij samen met vier collega’s de training Woning APK.

Bijblijven dus

“De ontwikkelingen gaan snel. 3b Wonen verhuurt rond de 4300 woningen. Al die woningen hebben technische installaties. Als kwaliteitscontroleur kijk ik of aannemers en installateurs hun werk uitvoeren volgens de geldende normen als het gaat om technische installaties. En ik ben de schakel tussen de huurder, de corporatie en de aannemer of installateur. Je moet dus goed van de hoed en de rand weten.”

Noem eens wat voorbeelden

“Is het keuren van technische installaties in woning nu wel of niet verplicht? Hoe bepaal je of een situatie gevaarlijk is? Wat zegt het bouwbesluit bijvoorbeeld over mutaties aan technische installaties? Wat mag wel en wat niet? Al deze zaken leveren altijd een hoop discussies op tussen huurder en corporatie, tussen aannemer, installateur en corporatie. Daar lopen niet alleen ik, maar ook onze projectleiders, opzichter en teamleider Dagelijks Onderhoud tegenaan.”

Maar daar zijn toch de vastgestelde regels, normen en richtlijnen voor?

“Dat klopt, maar het is net als met een wet in het wetboek, iedereen geeft er zijn eigen draai en uitleg aan. Vraag je in je omgeving aan bijvoorbeeld 10 deskundige mensen hoe het zit, dan krijg je ook 10 verschillende antwoorden. Je krijgt gewoon nooit een eenduidig antwoord. Wij wilden nu eens een keer goed weten wat de regelgeving is en hoe je dat naar de praktijk vertaalt.”

En. Gelukt?

“Heel goed gelukt. Met vier bouwkundig medewerkers hebben we de in-companytraning gevolgd. Techneuten hebben altijd overal verstand van hè, althans dat denken we, haha. De training Woning APK heeft onze kennis echt vergroot. Het was een mooie mix van theorie en praktijk.

We hebben bijvoorbeeld de NEN-normen doorgenomen, hoe je dat kunt interpreteren, hoe je dat vertaalt naar de dagelijkse praktijk, welke beveiligingsniveaus er zijn, wat de verschillende eisen zijn bij nieuwbouw en bestaande bouw. En we hebben gediscussieerd naar aanleiding van herkenbare praktijkvoorbeelden, ook uit onze eigen dagelijkse praktijk. Daar leer je veel van.”

Toepasbaar in de praktijk dus?

“Zeker. We kwamen erachter dat we het al redelijk goed deden, maar nu hebben we nog meer handvatten om het gesprek en/of de discussie met de huurder en de aannemer goed te kunnen voeren omdat je weet waar je over praat. En dat is prettig. We zijn technisch weer up-to-date op dit vlak. Het naslagwerk dat je meekrijgt na de training staat vlakbij mij in de kast en daar kijk ik regelmatig in. Dat is echt een heel handig boekwerk.”

Datum: 04-05-2019

Delen: