Blog

En wat zeggen oud-deelnemers over de leergang Verhuur?

Al veel medewerkers bij verhuurders volgden de leergang Verhuur in het verleden. We vroegen een aantal oud-deelnemers wat ze nu, een tijdje na de leergang, het meest is bijgebleven en wat ze met al die nieuwe kennis doen in de praktijk.

"Verhuren is het matchen van klanten aan panden"

Die toverzin neem ik nu dagelijks mee. Op de eerste dag passeerde deze zin de revue en ik heb hem nooit meer losgelaten. Het maakt mijn werk leuker en ik denk beter na over de kandidaat huurder die ik voor me heb. Ook ben ik veel bewuster van mijn eigen cirkel van invloed. De technische kennis die ik heb opgedaan, is een aanvulling. Een echte aanrader!

"Leefbare wijken starten bij een goede verhuring"

Om meer uitdaging uit mijn werk te halen, ben ik de Leergang Verhuur gaan volgen. Ik heb ontdekt dat leefbare wijken juist beginnen bij de verhuring. Als eindopdracht heb ik een plan geschreven hoe ik huurders in een specifiek seniorencomplex, waar veel problemen zijn geweest, wil betrekken bij het selecteren van een nieuwe huurder.

De uitvoering van dit plan leverende verrassende inzichten op! Betrek je huurders bij een essentiële keuze, dan ontstaat er een nieuwe dynamiek en een veel grotere huurderstevredenheid. En dat terwijl de leegstand daalt. Echt iedereen wint! Een jaar geleden had ik niet bedacht om mijn werk zo anders aan te pakken. En ik ben er zo blij mee!

"Realiseer je je ook dat je baan binnen 5 jaar voor een deel niet meer bestaat?"

Daar zit je op de eerste dag en dan krijg je zo’n boodschap. Lekker zeg! Passend toewijzen is mijn specialisatie. En wat nou als een computer dat werk overneemt? Hoe langer ik erover nadacht, hoe meer ik me realiseerde dat de digitalisering niet mijn vijand is! Natuurlijk kunnen werkprocessen slimmer, zeker bij Verhuur in onze organisatie.

Ik heb inmiddels zelfs veranderingen in ons communicatieproces gedigitaliseerd. Gewoon met bestaande middelen zoals mail en internet. Nu hou ik meer ruimte over voor het contact met mijn klant en ga ik met energie naar huis. Ik had vooraf niet verwacht dat een leergang me zoveel zou opleveren.

"Natuurlijk kun je een huurder weigeren"

Ik weigerde huurders al vaker als ze geen papieren hadden of er iets niet klopte. Maar ik vind het altijd lastig als een dossier wel klopt en mijn gevoel zegt dat dit niet goed komt. Je kent ze wel, die huurders waarvan je al bij voorbaat twijfelt of ze de huur wel kunnen betalen.

Voor mij was het heel prettig om dit gevoel te kunnen uitspreken en een golf van herkenning te zien bij de andere deelnemers. Voor mij is al direct veranderd hoe ik weigergesprekken aan ga. Na de opleiding heb ik eigenlijk geen vervelende gesprekken meer gehad met klanten. Puur omdat ik de gesprekken nu zelf anders aanpak.

"Een motivatiebrief bij een nieuwbouwproject"

Tijdens de leergang ben ik behoorlijk aan het denken gezet over onze advertenties. Hoe komt het eigenlijk dat we onze kandidaat huurders alleen om een paar feitelijke gegevens vragen? Dat is toch best gek als je daar goed over nadenkt.

Bij een nieuwbouwproject heb ik het geleerde uit de opleiding toegepast. In plaats van een advertentie op woonnet, waar gemiddeld ruim 1000 huurders op reageren, terwijl er maar 34 woningen beschikbaar zijn, heb ik het advertentieproces omgedacht. In de advertentie heb ik als vereiste gesteld dat huurders een motivatie moesten indienen bij hun reactie. En wauw! Wat een effecten. Het aantal reacties daalde naar 236 huurders voor 34 woningen. Tegelijkertijd ontvingen we de leukste motivaties! Filmpjes, foto’s en brieven. Die motivatiebrief levert ook op dat kandidaat huurders bewuster reageren op de nieuwbouwwoning. Dat is enorme winst, ook voor de potentiële huurders.

"Ik studeer inmiddels rechten"

Een examen en een Verhuurplan. Ik heb er tegenop gezien bij de eerste dag. Dat ik een dikke 8 haalde op mijn examen had ik niet verwacht, want het examen was best pittig. Dit resultaat heeft me heel erg gemotiveerd. Inmiddels volg ik een HBO opleiding Recht. Want naast dat ik het leuk vind, ik kan het dus ook gewoon!

Ook aan de slag met jouw verhuurvaardigheden?

In januari start de volgende leergang Verhuur. Wil jij werk maken van verhuur? De ideale match maken tussen klant en pand? Leren hoe je gericht kunt adverteren? Werk maken van leefbaarheid juist vanuit je verhuurwerkzaamheden?

Doe dan mee en ervaar wat de leergang voor jouw persoonlijke ontwikkeling kan betekenen.

Datum: 21-11-2019

Delen: