Blog

Gaat u deze zomer ook vakantie-thuizen verhuren?

Dit jaar gaan we massaal thuis op vakantie. Of tenminste, veel mensen blijven in Nederland. De aanleiding is met Corona natuurlijk niet leuk, maar het geeft wel te denken. Want zouden veel van uw huurders ook het gevoel kunnen hebben dat ze thuis op vakantie kunnen? Is hun huis een thuis voor ze?

Het scheelt een letter, maar het verschil is zoveel meer. Over dat verschil ging het afgelopen week ook bij een van onze Platform directeur bestuurders. Niet in het programma, maar tijdens de informele nazit, want gelukkig waren we weer fysiek bij elkaar. En dan blijken ook die informele, echte contacten weer zo waardevol.

Het gesprek ging over het leed dat gezien wordt in de wijken. Hoe wijken afglijden. Maar wijken glijden zelf niet af; steeds meer bewoners in die wijken glijden af. En de redenen zijn ook heel divers. Vaak is het gewoon een opeenstapeling van pech bij een bewoner. En hoe meer je leven onder druk komt, des te minder je bezig bent met alles om je heen. Je gaat immers niet naar een bewonersavond om te praten over de wijk, als je zelf bezig bent met overleven, de eindjes iedere dag weer aan elkaar te knopen en zien dat je de die avond weer eten op tafel krijgt, als je je zorgen maakt over je eigen toekomst en die van je kinderen. 

Wat is dan de kerntaak van de corporatie?

Alhoewel ooit is geroepen bij de woningwet dat de kerntaak het verhuren van het vastgoed is, is dat misschien dé kerntaak helemaal niet. Misschien is dé kerntaak van de corporatie om mensen een thuis te bieden. En laten we eerlijk zijn, dat is een stuk uitdagender en ook zoveel meer betekenisvol dan het koppelen van de stenen aan een woonbehoefte.

In de bestuurdersgroep waren we het er wel over eens dat je als corporatie wel huizen verhuurt, maar eigenlijk verhuur je thuizen. Je biedt plek aan iemand om zijn leven op te bouwen, zich veilig en op z’n gemak te voelen.

We zijn vaak druk met mooie vastgoedprojecten, financiële berekeningen en managen van stakeholders in het netwerk. Maar een thuis begint bij het krijgen van jouw huis, waar je je eigen thuis van gaat maken. Daarmee start een thuis dus bij de verhuur, wat ook een andere benadering van het verhuurproces vraagt, met het echt matchen van de woningzoekende met zijn of haar nieuwe thuis. Past deze bewoner bij het huis, bij de buurt, in de sociale context en past het huis bij het leven van de bewoner? Want na het tekenen van het huurcontract gaan mensen daar wel een leven opbouwen, van het huis hun thuis maken.

Begin vanuit het thuis

Als je vanuit “een thuis” begint, zit daar ook een stevige legitimatie om wel aan leefbaarheid te (blijven) werken, je wel te bemoeien met de buurt en wijkontwikkeling. Om wel een rol te spelen in de aanpak van woonfraude, woonoverlast en om wel actief te blijven trekken aan die inclusieve wijk en de lokale samenwerking met je netwerk. Om het verschil te blijven maken voor de huurder. Dat geldt niet alleen voor de mensen van afdeling wonen, maar ook bij vastgoed, financiën en staf afdelingen bij corporaties.

Natuurlijk kun je zorgen van mensen over hun toekomst niet wegnemen. Maar de corporatie heeft wel invloed op een gezonde woning, een sterke buurt en wijk en op die goede match tot een thuis tussen huurder en het huis.

Thuis: Als je in je eigen huis op vakantie kunt

Dat wil u zelf toch ook? Een huis zonder zorgen: een thuis. Om dit jaar daar misschien wel de vakantie te kunnen doorbrengen.

Als dat nou ook zou lukken voor uw huurder... zou dat niet echt prachtig zijn? Want als je in je huis een vakantie kunt doorbrengen, dan is het echt jouw thuis. Werken aan een thuis voor de bewoners; een heel mooie reden om bij een woningcorporatie te werken.

Eddy Bonthuis
Kjenning

Datum: 17-06-2020

Delen: