Blog

Hoe blijft Almelo Schoon, Heel & Veilig?

Henko Wriede is medewerker Wijkbeheer bij Woningstichting Sint Joseph te Almelo. In 2016 was hij deelnemer van de praktijkopleiding Sociaal wijkbeheerder en huismeester. Hij vertelt over zijn werk, zijn wijken en zijn uitdagingen. De grote groep deelnemers, 10 man en 2 vrouw sterk, luistert aandachtig naar hem. “We gaan zo meteen verschillende delen van Almelo in. Ik ben benieuwd naar wat jullie anders zouden aanpakken!" zegt Henko met een glimlach.

Samen Kijken = Samen leren 

Deze manier van feedback vragen en krijgen kenmerkt de gehele praktijkopleiding. Wijken beheren leer je niet met alleen nieuwe kennis. In de opleiding leren we met elkaar die kennis direct toe te passen. Door samen te sparren in de lessen. En door samen de wijken in te gaan.

Daarom bezoeken we bij de Praktijkopleiding Sociaal wijkbeheerder en huismeester regelmatig een andere stad en een van de collega wijkbeheerders of huismeesters. Deze keer laat Henko ons Almelo zien. Voor ons bezoek heb ik me ingelezen in de geschiedenis van Almelo en de huidige successen en uitdagingen. Daarbij herken ik verschillende dingen uit Henko zijn eerdere reflectieverslagen. Henko heeft als wijkbeheerder samen met zijn collega’s van Sint Joseph het beheer van woningen en tuinen hoog in het vaandel staan. Ze zijn actief met het aanspreken van bewoners en de wijkbeheerders doen daarnaast ook de woninguitgifte. Zo is er direct met de beheerder van de wijk een positief contactmoment. Het verbaasd me daarom ook niet dat zijn werkgebieden een hoge kwaliteit van beheer laten zien.

Last of Overlast 

We staan massaal stil aan het einde van een Volksstraat. Twee rijen (kleine) eengezinswoningen uit de jaren ’60 hebben we net samen bekeken. Verschillende collega’s hebben notities gemaakt. Op het grasveld verderop vertelt Henko “Aan de tuin op de hoek heb ik heel veel werk. Nu is het nog netjes, alleen de oude eettafel met stoelen voor de deur blijft me een doorn in mijn oog.” 

Met alle deelnemers bespreken we deze casus. Wat me opvalt is dat de hele groep het roerig met Henko eens is. “De eettafel in de tuin ziet er niet uit.” Maar de vraag is wel of hier sprake is van Last of van Overlast? 

Nu Henko vertelt dat er dagelijks gebruik gemaakt wordt van de tafel en de straat als het ware bijeenkomt in de voortuin verandert de discussie. Dat we iets esthetisch niet mooi vinden betekent niet dat er iets te handhaven is. Toch?

Wijken Beheren in Almelo = Multi tasken 

Bij Woningstichting Sint Joseph is het beheren van wijken geen bijzaak. Henko heeft eigen budgetten, een beslissingsbevoegdheid en krijgt het vertrouwen en de vrijheid om zijn wijken adequaat te beheren en op niveau te houden. Als hierover wordt doorgevraagd door cursisten vertelt hij: “Ik heb gelukkig alle tools om mijn wijken schoon, heel en veilig te houden. In mijn contacten met andere beheerders in het land heb ik geleerd dat dit ook anders kan zijn. Toch blijft het hard werken. Naast gesprekken met onze bewoners heb ik een lading administratie en ben ik daarnaast ook aanspreekpunt voor verschillende collega’s, aannemers en sociale partijen in de wijk. Dat maakt het dat ik iedere dag keuzes maak en soms ook moet multitasken. Na een uitgifte van een woning schouw ik dan direct even snel het portiek en niet de straat. Juist om dat het sociale karakter bij ons hoog in het vaandel staat zet ik me vaak in bij verschillende leefbaarheidsprojecten op het gebied van Schoon, Heel en Veilig.”

Ondanks al dat multitasken van Henko is de groep wel onder de indruk van het niveau Schoon in Almelo. We lopen al ruim 3 uur rond en huisvuil, zwerfvuil of straatvuil heb ik nog niet ontdekt. Daarnaast hangt er in de meeste wijken een gemoedelijke sfeer en lijkt het alsof bewoners en buren goed op elkaar zijn afgestemd en ingespeeld.

Help: een bewoner!

De dag zit er bijna op als Henko ons meeneemt naar de “aandachtsgebieden” van Almelo. De sfeer in de straten verandert meteen. Zwerfvuil op de hoek, dichte gordijnen in rijen portiekflats. We kennen allemaal het beeld van vele goedkope portiekwoningen op een rij. In plaats van het portiek in te gaan, lopen we om de flat heen en staan we achter op het lange grasveld te kijken. Henko vertelt ons over criminele activiteiten in de buurt en strafrechtelijke incidenten die het moeilijk maken adequaat te werken als corporatie. 

Net op dat moment loopt er een oudere man op ons af: “Hey: wie zijn jullie? Wat staat hij te vertellen? Zal ik jullie eens vertellen hoe het er hier aan toe gaat?” We maken kennis met een bewoner van een van de flats. De man kwam eerst wat boos over, maar nu we in gesprek zijn blijkt hij eigenlijk vooral bezorgd en ongerust te zijn. De gesprekstechnieken die de deelnemers leerden tijdens de praktijkopleiding werden prima in de praktijk toegepast.

Beheer jij wijken en wil jij anders naar je vak leren kijken?

Dan zien we je graag terug op de Praktijkopleiding Sociaal wijkbeheerder en Huismeester. Het volgende werkbezoek voor de lopende opleiding is alweer gepland in het westen van het land. Doe jij mee met de volgende groep van de Praktijkopleiding Sociaal Wijkbeheerder en Huismeester?

Marija Bjelobrk
Docent Praktijkopleiding Sociaal Wijkbeheerder en Huismeester

Datum: 29-09-2017

Delen: