Blog

“Ik had behoefte aan verdieping in het verhuurvak”

Een onderdeel van de leergang Verhuur was een verhuurplan schrijven voor de eigen organisatie. Dat deed ook deelnemer Diana Aartsen, verhuurconsulent bij De Goede Woning. Mede daardoor worden de gaskachels in een complex vervangen door cv-installaties. “Daar ben ik best wel een beetje trots op.”

Beetje trots? Beetje véél trots lijkt me

“Haha. Het onderwerp op zich lag er al binnen de organisatie en was al vaker ter sprake gekomen, maar daar bleef het tot nu toe bij. Voor de leergang Verhuur was de opdracht om in je eigen organisatie te kijken naar wat er anders en beter kan om de verhuurbaarheid van woningen te vergroten. De Goede Woning verhuurt nu nog een aantal woningen met gaskachels. Dat is én niet duurzaam én minder veilig dan een cv-installatie. Zo kwam ik op het idee om daar een plan voor te schrijven.”

De constatering: goed gelukt

“Het was een intensieve klus, ik ben er echt een tijdje zoet mee geweest. Uiteindelijk lag er een plan met de omvang van 23 A4-tjes, met daarin de visie van de corporatie op de wijk, de vastgoedsturing, leefstijlen en culturen, huidige situatie, verbeterplannen, besparingen, et cetera. Ik heb het plan voorgelegd aan mijn teamleider, die het weer doorgespeelde naar de managers Vastgoed en Wonen. Daar is het goed ontvangen met als gevolg dat volgend jaar in het betreffende complex de gaskachels worden vervangen door cv-installaties. Onlangs kreeg ik het compliment dat mijn plan daar mede aan heeft bijgedragen. Dat was ontzettend leuk om te horen.”

Waarom wilde u deze leergang volgen?

“Sinds 2008 werk ik bij De Goede Woning, waarvan een aantal jaren als verhuurconsulent. Van origine kom ik uit de makelaardij, maar na een aantal jaren was ik uitgekeken op die commerciële wereld. Het draait dan toch altijd om de euro’s.

Ik wilde wat meer maatschappelijke betrokkenheid. Zo kwam ik hier terecht. Als verhuurconsulent houd ik op de website het aanbod van woningen bij, laat ik woningen zien aan potentiële huurders, beoordeel ik gegevens, handel ik na acceptatie de administratie af en doe ik de directe bemiddeling voor bijzondere doelgroepen. Denk aan statushouders of mensen vanuit een zorginstelling die weer toe zijn aan zelfstandig wonen.

Dit werk past heel erg bij mij, het is afwisselend door de verschillende doelgroepen en ’s ochtends weet ik niet welke vragen die dag op mij afkomen. Daar houd ik van. De leergang wilde ik graag volgen omdat ik behoefte aan verdieping had.”

Gelukt? Verdieping vinden?

“Bij de leergang Verhuur is geen tijd om je te vervelen. Zeven pittige dagen waarin overheidsregels, klanttevredenheid, huurrecht bij voorinspectie, voorkomen van problemen, gebrekenregeling, huurverhoging, regels rondom huuropzegging en nog veel meer aan bod kwamen. Met als afsluiting een examen over huurrecht en techniek. Het was ontzettend intensief maar leuk om te doen en -hoewel ik geen groentje ben- heb ik veel geleerd. Juridisch sta ik nu sterker in mijn schoenen, ik kan sneller schakelen. We hadden ook een hele goede trainer die ons echt bij de les hield. We werkten veel met praktijkvoorbeelden, er was ruimte om te sparren en ze inspireerde en motiveerde ons om out-of-the-box te denken, meer vanuit de huurder.”

En nu?

“Het ligt in de lijn dat ik volgend jaar de training Huurrecht Verdieping ga doen. We hadden een ontzettend leuke groep deelnemers, dus misschien kunnen we dat wel samen volgen. Daar hebben we het al over gehad in de appgroep waar we allemaal in zitten.”

Datum: 03-02-2018

Delen: