Blog

Invloed uitoefenen; de kracht van lichaamstaal

Met veel plezier verzorg ik al vele jaren de training Invloed uitoefenen: begin bij uzelf. Een van de veelvoorkomende leerwensen bij iedere cursus is: "ik wil assertiever worden en opkomen voor mezelf en mijn mening." Meestal willen die deelnemers bij een bepaald type mensen vooral assertiever acteren. 

Dat "type mensen" is meestal bij iedereen weer verschillend. Wat vaak voorkomt is dat mensen zich onzeker voelen bij meer dominante of autoritaire mensen of bij mensen met meer macht en aanzien zoals bijvoorbeeld hun eigen leidinggevende of de directeur.

Huh? Met lichaamstaal?

Groot is de verbazing dat het dan niet perse nodig is dat je goed uit je woorden kunt komen, of dat je zelf heel dominant moet worden. Het is voor bijna iedereen in de training een eye-opener dat je alleen al met lichaamstaal veel kunt bereiken. In de training doen we dan ook verschillende oefeningen met lichaamstaal. Ik vraag bijvoorbeeld dan aan de deelnemers om een onzekere houding aan te nemen. 

De meeste mensen zakken dan iets in elkaar, kijken weg of naar de grond, laten de adem stokken, staan op een been te wiebelen en soms bewegen ze met hun vingers en zijn de kaken gespannen. Ga maar eens zo staan, wat voel je dan? Juist, je voelt je alleen al door deze houding aan te nemen onzeker worden. Vervolgens nodig ik ze uit om rechtop te staan, ontspannen in de knieen, rustig ademend naar de buik, voeten iets uit elkaar, blik open en vriendelijk, recht naar voren, schouders ontspannen, handen ontspannen naast het lichaam. 

Ga ook maar eens zo staan, wat voel je dan? Sommige mensen zeggen dan: onwennig. Ja dat klopt, zeg ik dan, omdat je het niet gewend bent. Anderen zijn verbaasd en zeggen: ik voel me nu rustig en ontspannen. En dat is een kant van de kracht van lichaamstaal. Het heeft niet alleen effect op het gesprek met anderen maar ook op hoe zeker of onzeker jij je voelt.

Het is een natuurwet...

Daarnaast werkt lichaamstaal feilloos op de gesprekspartner. Als jouw lichaamstaal onzekerheid uitstraalt dan zal jouw gesprekspartner zich vaak alleen maar zekerder voelen en dat ook uitstralen. Met als gevolg dat jij je weer onzekerder voelt etc. etc. Dat is een natuurwet. In de  training Invloed uitoefenen: begin bij uzelf leer je om niet die natuurwet te volgen maar om bewust je gedrag te kiezen waardoor jij de invloed krijgt op de situatie die jij wilt. 

Met de oefeningen met de acteur wordt het daarna nóg echter en leren deelnemers hoe ze in een gesprek waar ze zich normaalgesproken onzeker in voelen, zekerder en ontspannener kunnen voelen. Door het zo 'levensecht' te oefenen in een veilige omgeving zul je je een volgende keer dat je weer tegen zo'n gesprek op ziet in staat zijn om hier ontspannen en met meer zekerheid mee om te gaan. Waardoor je in staat bent om te zeggen: "ik wil en kan mijn invloed uitoefenen!"

Wendy Derksen
Trainer Invloed uitoefenen: begin bij uzelf

Datum: 17-03-2017

Delen: