Blog

Marjolein van Klaveren (Woonbron): “Er is veel meer inzicht, overzicht en kennis”

De eerste groep van de in totaal rond de 60 complexbeheerders van woningcorporatie Woonbron heeft net het mbo-diploma Complexbeheerder in ontvangst genomen. “De complexbeheerders zijn de spil in de wijk, dan moet je ze als organisatie de instrumenten geven om hun functie goed uit te kunnen oefenen”, aldus Marjolein van Klaveren, manager Interne Dienstverlening bij Woonbron.

Gefeliciteerd!

“Dank je. Ik zal het doorgeven, haha. De diploma-uitreiking was fantastisch. Een hele feestelijke middag met partners erbij, toespraakjes, bossen bloemen, een hapje en een drankje. Ik gaf zelf bijna licht van trots, iedereen van de eerste groep is geslaagd. Dat is toch geweldig! De complexbeheerders hebben nu veel meer inzicht en overzicht. Hun zelfvertrouwen is gegroeid en ze zijn veel zelfverzekerder over hoe te handelen in verschillende situaties.”

Vertel, wat doet een complexbeheerder?

“Zij zorgen ervoor dat het schoon, veilig en heel is in een complex. Woonbron heeft veel hoogbouw en dus ook veel complexbeheerders, rond de 60 in totaal. Je kunt het een beetje vergelijken met de vroegere conciërge op school: die plakte je lekke band, belde je moeder als je niet op school kwam en stuurde je door naar de conrector als je te laat was. De conciërge zag en wist altijd alles.”

Dat geldt ook voor de complexbeheerder?

“Zij zijn de ogen en de oren van Woonbron in de wijk. Het werk van de complexbeheerder kan heel verschillend zijn. In de ene wijk komt de technische kant meer aan bod, denk aan kleine reparaties, in een andere wijk de sociale kant meer. Dat is afhankelijk van de mensen die er wonen. In Rotterdam hebben we te maken met meer dan 80 nationaliteiten, zo’n beetje alles dus wat er op de wereld rondloopt. De complexbeheerder komt mensen met psychische problemen tegen, hulpbehoevenden, et cetera. Hij heeft een antennefunctie omdat hij in contact staat met bewoners, de politie, de vakmannen en bewonersorganisaties.”

Dat is wat meer dan een lampje verwisselen

“Precies. Als organisatie moet je mensen wel de instrumenten geven om goed te kunnen functioneren. Samen met Kjenning en het Zadkine College hebben we daarvoor een gecertificeerde eenjarige mbo-opleiding ontwikkeld. Daarin komt onder meer aan bod wetgeving, presentatietechnieken, handhaving, administratie, werken met digitale middelen, wanneer schakel je de politie in, wanneer de sociale hulpverlening. Breed dus. Die opleiding volgen onze complexbeheerders nu in drie tranches. En de eerste groep is dus net geslaagd.”

Hadden ze er zin in?

“Nee. Er was echt enorm veel weerstand en verzet. Sommigen waren bang dat ze het niet zouden kunnen en dat ze dan misschien ontslagen zouden worden. Maar dat is absoluut nooit aan de orde geweest. Als de inzet goed is maar het lukt niet, dan heeft dat geen gevolgen voor de plek en positie. Dat was van meet af aan duidelijk.”

En nu is iedereen om?

“Sterker nog, de complexbeheerders hebben gevraagd of ze een intervisiegroep kunnen vormen. Ze willen graag hun kennis en kwaliteit van het werk blijven vergroten door onderling ervaringen te delen. Dat is toch mooi, dat dit er ook nog eens uit voortvloeit.”


MBO vakopleiding Sociaal Wijkbeheerder

FLOW, Kjenning en ROC Zadkine hebben de officieel erkende MBO-opleiding wijkbeheer ontwikkeld voor de functie van Wijkbeheerder. Deze opleiding leidt je op tot een allround wijkbeheerder en geeft je, naast een betere vakbekwaamheid, ook meer mogelijkheden op de arbeidsmarkt

De opleiding duurt één jaar en je dagelijkse werk is een belangrijk onderdeel van de opleiding: werken en leren ineen en je eigen dagelijkse praktijk centraal.

Inmiddels volgen al vele wijkbeheerders uit het hele land de open opleiding die momenteel in Amersfoort wordt verzorgd. Ook voor verschillende corporaties werden maatwerkopleidingen verzorgd. 

Datum: 11-05-2017

Delen: