Blog

Online live trainen

Online live trainen heeft met de coronacrisis een grote vlucht genomen. Ook bij ons is een aantal trainingen nu online te volgen. Online live trainen is voor veel deelnemers nieuw. Daarom even een aantal zaken waar we met elkaar op moeten letten.

We gebruiken de applicatie Zoom. Dit programma is zeer gebruiksvriendelijk voor deelnemers en docenten en kan goed bijdragen aan het realiseren van uw leerdoelen. We zijn niet de enige die voor Zoom kiezen, want Zoom heeft dagelijks wereldwijd inmiddels meer dan 200 miljoen gebruikers.

Ieder succes heeft natuurlijk ook een keerzijde. Vooral privacy en beveiliging van online tools heeft onze aandacht. Wat doet Zoom daar zelf aan? Zoom wordt regelmatig geüpdatet met aanpassingen om de gebruikerservaring te verbeteren maar ook om online veiligheid en de privacy van gebruikers te waarborgen.

Zoom heeft als eerste videoconferencing-tool end-to-end encryptie. Daarmee is het een van de meest veilige opties om onze trainingen voor u te verzorgen. Want hebben wij uw privacy hoog in het vaandel staan. De conclusie is dat Zoom voldoende beveiligingsfuncties biedt, maar dat het dan wel van belang is deze functies te gebruiken. Een betaald account biedt hierbij meer mogelijkheden om functies aan en uit te schakelen.

Wat doen wij

Online werken vraagt meer aandacht voor digitale veiligheid. Daarom hebben we een betaald zoom account en zijn de maximale privacy maatregelen op ons account ingesteld. Zo gebruiken wij o.a. standaard een wachtwoord op meetings, werken we met wachtruimtes bij start van de meetings en staat recording in ons account voor alle deelnemers en de docent uit. Ook de optie om chats te kunnen downloaden staat uit en onnodige integraties met o.a. dropbox staan uit.

Natuurlijk delen wij de meeting link alleen met degene die we daadwerkelijk toegang willen geven.

Om deel te nemen aan een sessie hebben deelnemers geen eigen account nodig. Alleen een naam en een e-mailadres volstaat. Hiermee kan de docent u identificeren en toegang verlenen.

Wat kunt u doen

Zet video aan en geluid uit (mute) zolang het kan tijdens een training of webinar. Dit voorkomt achtergrondgeluiden, maar ook dat onbedoeld informatie voor anderen zichtbaar of hoorbaar is. Deel geen persoonlijke of bedrijfsgevoelige informatie. Dat geldt voor een algemene meeting, maar ook voor privégesprekken, break-out sessies of de pauze.

Deel de inloglink voor uw online live training niet met anderen,.

Conclusie

Videoconference is natuurlijk nooit 100% te beveiligen. Maar dat is net als in het echte leven. De belangrijkste tip is: blijf nadenken en deel nooit vertrouwelijk informatie via welke video conferencing tool dan ook.

Wilt u ook aan de slag met online live trainen?

Afgelopen jaren hebben we al vaker online live trainen ingezet bij opleidingstrajecten. Die ervaring benutten we nu, waardoor we ook afgelopen weken al verschillende maatwerktrainingen en open opleidingen online live hebben kunnen verzorgen. 

Heeft u ook een vraag? Neem dan contact op. We denken graag mee hoe ook uw eigen maatwerk training via online live trainen kan worden verzorgd. Neem gerust contact op via ons contactformulier, via mail@kjenning.nl of telefonisch tijdens kantooruren via 0320-237488.

Datum: 15-04-2020

Delen: