Blog

Oriëntatie volkshuisvesting: wegwijs in de corporatiesector

In oktober 2019 zette Cyrella Beckers haar eerste stappen in de woningcorporatiewereld. Ze ging als communicatieadviseur aan de slag bij WoonGoed 2-Duizend. Om zo snel mogelijk veel te leren over deze wereld volgde ze de training Oriëntatie volkshuisvesting. “Ik heb nu een veel beter beeld hoe de corporatiewereld in elkaar steekt.”

Waarom werken bij een woningcorporatie?

“Ik heb negen jaar in gezondheidszorg gewerkt als communicatieadviseur en merkte dat ik toe was aan een nieuwe uitdaging. Op LinkedIn kwam ik deze functie tegen en ik dacht meteen: dit is een match! Ik wilde namelijk wel graag in een sector blijven werken met een maatschappelijke component en dat is een woningcorporatie natuurlijk bij uitstek. Ik zit dan ook op de goede plek en ben blij met mijn keuze.”

Maar ja, wel groen als gras dus

“Ik wist inderdaad niet zoveel van de corporatiewereld. Op voorhand had ik me er wel in verdiept en gezien dat deze sector complex en interessant is, maar ik heb nog veel te leren. Als communicatieadviseur heb je vaak niet een-op-een te maken met de doelgroep, de huurder. Om mijn werk goed te kunnen doen - relevante thema’s toegankelijk maken voor de doelgroep en de organisatie adviseren - moet ik inzicht en overzicht hebben. 

Tijdens het sollicitatiegesprek heb ik aangegeven dat ik dat belangrijk vind, en hebben we doorgesproken hoe dat op korte termijn het best zou kunnen worden opgepakt. De training Oriëntatie volkshuisvesting van Kjenning sloot aan op mijn wensen. Sterker nog, deze training stond al gepland voor een aantal medewerkers van WoonGoed 2-duizend, ik kon zo aanschuiven.”

De hoed en de rand is nu duidelijk?

“De rode draad was de historische ontwikkeling: hoe zijn corporaties ontstaan, en hoe zijn we op de wereld van vandaag uitgekomen. Het ging van industrialisatie - en als gevolg daarvan de volgepropte binnensteden - tot de Vestia-affaire en de gevolgen daarvan. En van het kader en de voorwaarden waarbinnen corporaties werken tot de aangeboden producten en diensten. Oh ja, ook een onderdeel was hoe corporaties zich verhouden tot de overheid, wat hun relatie is. Dat klinkt misschien wat droog, maar het was echt superinteressant.”

Geen hoorcollege mag ik hopen?

“Absoluut niet. De aanpak was prettig en interactief. Er was afwisseling tussen theorie, filmpjes, opdrachten maken in groepjes, en discussiëren. Nu begrijp ik veel beter hoe wij wonen in Nederland en waar bijvoorbeeld de huurtoeslag en het passend toewijzen vandaan komen. En waarom systemen als deze nodig zijn. Daarnaast vond ik het leuk om mensen van andere corporaties te ontmoeten. Met een paar ben ik nu gelinkt op LinkedIn. Dat pak je dus ook nog mee.”

Conclusie?

“Ik heb er veel van opgestoken. Wist je bijvoorbeeld dat 1 op de 4 mensen in een sociale huurwoning woont? Veel toch?! Oeps, nu klink ik zelf bijna als een docent, haha.”

Heeft u ook interesse in deze training?

Kijk dan bij de training Oriëntatie volkshuisvesting die Cyrella volgde. Na deze training volgen veel deelnemers ook nog de cursus Huurrecht Basis, want Huurrecht is een belangrijk kennisonderdeel binnen de dagelijkse werkzaamheden van corporaties.

Datum: 03-01-2020

Delen: