Blog

Over Tante Corona en je voeten

Je kent ze vast. Die tantes die net te lang blijven plakken op verjaardagen. Of die collega die altijd nét komt kletsen als jij een deadline hebt. Of huurders die na een klein vraagje eindeloos aan de balie blijven hangen…

Voor die situaties hadden we allemaal wel handigheidjes ontwikkeld. Aan tantes geef ik inmiddels begin én eindtijden door. Dat werkt overigens ook bij de rest van familie. En bij collega’s kwam ik met humor altijd een heel eind.

Maar toen kwam tante Corona op bezoek...

En ze blijft al een jaar plakken... We gingen massaal videobellen door haar komst. Videobellen is zeker praktisch, maar misschien soms wel iets té functioneel. Het gaat vaak direct al over werk, taken en rationele zaken. Online is er minder ruimte voor emoties. Humor is best lastig en nog bijna niemand weet hoe je online een gesprek kunt hebben dat, naast functioneel, ook echt goed voelt. Het videobellen vraagt dus wel andere vaardigheden van ons. 

Bij videobellen kun je de voeten niet zien

Huh? Voeten? Yep. Die zie je online niet en die mis ik echt. Ik kijk tijdens trainingen namelijk veel naar voeten. Want de meeste mensen zijn sociaal handig en kunnen heel vrolijk kijken terwijl ze zich helemaal niet happy voelen. Let dan maar eens op voeten, want aan de stand van de voeten kun je vaak écht zien hoe comfortabel iemand zich voelt. 

Voeten bewegen vaak heel onbewust en geven veel informatie over hoe iemand zich echt voelt. En online zie ik geen voeten... Mijn belangrijkste visuele indicatie ben ik online kwijt. Help!

Het ‘niet-voeten-zien’ is een blijvertje

Natuurlijk heeft het videobellen veel voordelen, dat hebben we allemaal wel ervaren. Dus waarschijnlijk blijft dat wel. Maar deze virtuele wereld heeft dus een stevige handicap. Er is minder ruimte voor emoties en we missen veel onbewuste signalen die we nodig hebben voor effectieve gesprekken en het nemen van goede besluiten.

Gelukkig zijn er online andere mogelijkheden om het ‘niet-zien-van-voeten’ te compenseren. Er wordt veel onderzoek gedaan naar online werken en dat levert veel tips op voor een goed gesprek via het videobellen. Zo haal je met een blij hoofd het einde van je werkdag.

Hoe pak jij dat straks aan?

Na corona zal er weer een veel gezondere balans zijn tussen kantoor en thuis. Allerlei overleggen met elkaar, huurders en leveranciers zijn weer gewoon op kantoor, zodat je de voeten weer kunt zien. Maar natuurlijk heb je, waar dat kan, ook de nodige videobelafspraken. En die blijven dus zonder voeten...

8 tips voor het gemis aan voeten

Omdat we echt wel blijven videobellen, is het goed om je online vaardigheden een boost te geven. En nee, echt niet alles is nieuw bij online overleg. De meeste van de oude overleg-spelregels gelden ook online. Wel zijn er 8 zaken die online extra aandacht vragen:

  • Zorg regelmatig voor een adrenaline shot
  • Maak gebruik van de collectieve intelligentie
  • 80% interactie is de norm
  • Neem je emoties mee online
  • Gebruik op beeld bewust je lichaamstaal
  • Laat iedereen aan bod komen
  • Maak het ook leuk
  • Breng mensen in de flow

Leuk! Maar met huurders werkt dat echt niet…

Nou, wij denken van wel. Inmiddels blijkt dat veel huurders online best gemakkelijk zijn te bereiken en door de laagdrempeligheid zijn ook meer mensen bereid om even kort ergens over mee te praten. Alleen al om het grotere bereik en de snelheid zou het zonde zijn om post-corona weer terug te gaan naar alleen fysieke overleggen. Laten we het videobellen maar als een mooi cadeau van tante Corona zien.

Wil jij ook interactief online overleggen?

Bij de training Interactief online overleggen met collega’s en huurders leer je methodes om online te lachen en te verbinden. En natuurlijk gaan we oefenen hoe je een online overleg leuk en energiek kunt maken. Doe je mee? Dan kunnen we meteen tips uitwisselen hoe om te gaan met plakkende tantes.

Soraya Rooijackers
Trainer Kjenning

Datum: 19-04-2021

Delen: