Blog

Platform Projectleiders: “We hebben allemaal dezelfde uitdagingen”

Arno Fransen is projectleider Planmatig Onderhoud bij Nijestee. Twee jaar geleden ‘schoof hij aan’ bij het platform Projectleiders. “De deelnemers komen uit alle windstreken van Nederland. Dat zorgt voor verschillende invalshoeken. Daar leer je van.”

Verschillende invalshoeken? Leg uit

“Iedere corporatie heeft te maken met dezelfde doelstellingen en eisen vanuit de overheid. Dat is voor Nijestee in Groningen niet anders dan voor een corporatie in bijvoorbeeld het westen van het land. Maar iedere corporatie heeft wel te maken met andere omstandigheden, en maakt daarom soms andere keuzes.”

Want?

“Als projectleider ben ik verantwoordelijk voor het planmatig onderhoud, het ‘instandhoudingsonderhoud’. Dus niet verbetering, maar sec onderhoud. Zorgen dat panden goed in de verf zitten, kozijnen op tijd vervangen worden, et cetera. Dat hele proces stuur ik aan, van het aanbesteden tot de oplevering en de financiële afronding. 

Die werkzaamheden zijn grotendeels hetzelfde voor alle deelnemers aan het platform Projectleiders. Maar in het westen bijvoorbeeld kunnen ze met moeite schilders vinden vertelde een platformdeelnemer, hier in Groningen is dat nog geen probleem. Nu nog niet. Zoiets zet me dan wel aan het denken. Maar ook als het gaat om vraagstukken met betrekking tot bijvoorbeeld gasloos en nul-op-de-meter zijn er verschillen.”

Verschillen?

“Bij Nijestee hebben we ervoor gekozen om veel woningen energiezuiniger te maken in plaats van een beperkter aantal woningen compleet nul op de meter. Of neem het gasloos maken of bouwen van woningen. Daar ging ook een platformbijeenkomst over. Er was een deskundige die alle opties en mogelijkheden besprak. Dan worden er veel kritische vragen gesteld: moet je gaan voor dure installaties als warmtepompen of toch nog maar een keer een cv-ketel installeren, omdat nog niet duidelijk is wat het in de toekomst gaat worden? Wat is in het voordeel van de huurder? Dat levert goede gesprekken, discussies en inzichten op. Er is natuurlijk ook niet één weg naar Rome, laat dat duidelijk zijn.”

Dus fluitend naar de bijeenkomsten toe?

“Ik zit nu 2 jaar bij dit platform en iedere keer ga ik met plezier naar de bijeenkomsten toe. We bepalen met zijn allen het thema. Kjenning denkt mee en werkt het gekozen thema uit tot een mooi inhoudelijk programma. Daarnaast bespreken we ook zaken uit onze eigen dagelijkse praktijk en geven we elkaar feedback. Dat scherpt je geest. Het is goed om te horen hoe anderen zaken aanpakken en te bepalen wat je daarvan kunt en wilt meenemen. Je pakt ‘de krenten uit de pap’.”

Is het niet een keer klaar?

“Er gebeurt genoeg in corporatieland waar we nog een bijeenkomst aan kunnen wijden.”

Zoals?

“Bijvoorbeeld het onderwerp asbestsaneringen, de strenge wet- en regelgeving daarin en de kosten die dat met zich meebrengt voor corporaties. Onlangs is uit onderzoek van TNO gebleken dat de risico’s voor het verwijderen een stuk lager liggen dan altijd werd aangenomen. De onderzoekers zeggen dat het huidige asbestbeleid niet realistisch is. Aedes spreekt van een ‘doorgeslagen asbestbeleid’.
Of denk aan de subsidie op het verduurzamen van woningen. Die is sinds dit jaar aangepast. Je moet nu 3 energiestappen maken om die subsidie te krijgen. Het gevaar is dat kleine verduurzamingen waarbij maar 1 stap wordt gemaakt, nu worden uitgesteld om in één keer aan die 3 stappen te komen. Hoe ga je daarmee om als corporatie?”

Ik zeg: mooie onderwerpen

“Zeker. Hier valt nog genoeg over te zeggen en te discussiëren. En dat kan in dit platform. Dit is waarom ik lid ben en het ook nog wel even blijf.”

Over de platforms

Kjenning faciliteert ruim 25 platforms. Inspirerende netwerken voor professionals waarbij ontwikkelen uiteraard centraal staat. Kennis opdoen, delen en overbrengen. Voor sommige functies zijn inmiddels al meerdere groepen. Met en van elkaar leren van de ervaringen van uw vakcollega's in een persoonlijke én professionele setting, dat is hét doel in de Kjenning platforms! Door het continu “halen en brengen” ontstaat een hecht, professioneel én persoonlijk netwerk. 1 + 1 wordt 3!

Platforms in soorten en maten

Programma's worden altijd samen bepaald. Elk platform kent zijn eigen dynamiek en doelstelling. Van uitvoerder tot manager, van inkoper tot VvE beheerder. Van woonconsultent tot directeur-bestuurder. Rond vastgoed, financiën, woondiensten en meer.

Vrijblijvend kennismaken?

En? Komt u eens vrijblijvend snuffelen? Neem dan de proef op de som en kom voor het laagdrempelig introductietarief een keer kijken en proeven of uw platform u ook verder helpt in uw ontwikkeling en inspiratie. En aan een functioneel én gezellig netwerk!

Datum: 15-05-2019

Delen: