Blog

Samenwerken met de zorg… Wie pakt de handschoen op?

De nieuwe financiering in de zorg en de ontwikkeling naar 'Langer Zelfstandig Thuis', vraagt de corporaties om intensiever en anders dan voorheen samen te werken met de zorg en gemeente. Welke mogelijkheden hebben mensen met een zorgvraag om langer zelfstandig te wonen, wanneer ze ook geconfronteerd worden met sociale of mobiele beperkingen? Hoe blijft het betaalbaar? Betaalbaarheid, toewijzing en nieuwe woonzorgconcepten ontwikkelen zijn onderwerpen die lef en samenwerking vragen! Wie durft verbindingen te leggen?

Betaalbaarheid
Een grote uitdaging in de lokale samenwerking rondom zorg is de betaalbaarheid. Hoe wordt het langer zelfstandig thuis wonen vorm gegeven voor de meest kwetsbare doelgroep, die zowel financieel als sociaal weinig mogelijkheden hebben. Hoe zorgen we dat de voorzieningen dichtbij en toegankelijk voor de juiste doelgroep zijn? Hebben we hiervoor toch ook een clustering voor nodig of een nieuw gesprek over woonservicegebieden? Hoe wordt de huisvesting, zorg, begeleiding van de specifieke kwetsbare doelgroepen geregeld en betaalbaar gehouden? Hoe is de financiering in de zorg geregeld en welke mogelijkheden zijn er?

Toewijzing
Met de nieuwe huisvestingsverordeningen die in de meeste gemeenten per 1 juli zijn opgesteld, wordt de toewijzing van sociale huurwoningen geregeld. Maar bied dit ook genoeg ruimte voor de toewijzing van nieuwe woonzorgproducten aan dezelfde doelgroep die voorheen intramuraal in deze complexen kwam wonen? Voor de haalbaarheid van nieuwe geclusterde woonzorgconcepten is het cruciaal om de toewijzing hiervan op basis van zorgbehoefte te laten plaatsvinden. Dit moet wel in de huisvestingsverordening of via lokaal maatwerk geregeld worden. 

Nieuwe woonzorgconcepten
Transformatie van de voormalige verzorgingshuizen is niet alleen een zaak voor de zorgorganisatie die het pand huurt. De sociale functie heeft een veel bredere reikwijdte bij de omliggende woningen. Daarmee is er ook een belang om al vroeg mee te denken en mee te praten over de toekomst van de complexen. Hoe wordt de wijk / het dorp betrokken? Wat is de vraag nu en over 20 jaar? Hoe geleidelijk transformeren van intramuraal naar extramuraal?

Pakt u de handschoen op?
Samenwerken met de zorg en in het lokale netwerk is complex geworden en vraagt lef om over muren heen te kijken. Het kan alleen door verschillende werelden bij elkaar te brengen, waarbij de klant centraal staat. Met de opleiding Samenwerken met de zorg gaat u dieper in op de relevante onderwerpen aan de hand van praktijkvoorbeelden en leert u de zorgwereld van binnenuit kennen. 

En? Gaat u de samenwerking aan? 

Margrieta Haan
Docent Samenwerken met de Zorg

Datum: 04-09-2015

Delen: