Blog

Schimmel in woningen wordt corporaties verweten

Nu de zomer op z'n einde loopt en de koude en natte periode zich weer aandient, zal ook het aantal klachten over vochtige schimmelwoningen weer toenemen. De problematiek rondom schimmel in woningen is ook in Den Haag aangezwengeld. De verwijtende vinger wijst naar de corporaties, maar is dat wel terecht?

Ontstaan van schimmel en onafhankelijk advies

Schimmel ontstaat door verschillende oorzaken. Een groot deel van de klachten wordt veroorzaakt door bewonersgebruik en is beïnvloedbaar door de bewoner. Wat resteert kan onder de verantwoording van de woningcorporatie vallen. Om hier een sluitend oordeel over te geven dient er stapsgewijs onderzocht te worden waar de oorzaak ligt.

Vaak wordt een onafhankelijk oordeel gevraagd bij geschillen tussen verhuurder en huurder, ook op het gebied van vocht en schimmel. Is er inmiddels sprake van een conflict, dan is eigen onderzoek verricht door de verhuurder vaak niet meer geloofwaardig.

Een woning verhuren is één, een woning verhuren met de juiste uitleg is een vak apart. Wie is er eigenlijk verantwoordelijk bij schimmelklachten? Bewoners overzien vaak niet de gevolgen van het onjuist bedienen van ventilatievoorzieningen en/of de verwarmingsinstallatie. Maar er zijn nog meer oorzaken zoals achterstallig onderhoud, bouwkundige gebreken etc.

Kennis en inzicht

Er is niet altijd voldoende informatie voorhanden om tijdig maatregelen te nemen of afdoende informatie aan de bewoners te verstrekken. Een dag training op het gebied van “vocht- en schimmeloverlast” geeft inzicht. 

Tijdens de training vocht- en schimmeloverlast leer je de oorzaken te herkennen. En hoe je deze kunt aanpakken. Deze kennis geeft inzicht om huurders goed verder te helpen vóór er een geschil ontstaat.

Bert Bruinsma
Trainer Kjenning 
Vocht- en schimmeloverlast

Datum: 23-09-2016

Delen: