Blog

“Mijn beleidsplan werd in één keer goedgekeurd”

Stefan Wiljouw, nu nog huismeester/wijkbeheerder maar binnenkort leefbaarheidsconsulent bij TBV Wonen in Tilburg, volgde de training Verdieping Woonprofessional. “Het geeft me extra bagage. Ik heb er echt veel aan.”

Gefeliciteerd! Promotie. Zin in zeker?

“Dank je. Ja, heel veel zin in. Ik ben bij TBV Wonen in 2013 binnengekomen als huismeester/wijkbeheerder, voor die tijd was ik 12 jaar politieman in Tilburg. Op het moment dat ik besloten had om wat anders te gaan doen kwam dit voorbij. Ik kom natuurlijk uit het strafrecht en dit is huurrecht, dat is een andere wereld. De materie die ik nodig heb voor deze functie heb ik me eigen gemaakt, mede door het volgen van trainingen. Het is een uitdagende baan en dat vind ik leuk, je hebt te maken met huurdersproblemen, woonfraude, illegale onderhuur, criminele activiteiten als hennep in een woning, multiproblematiek dus. Vier jaar lang heb ik dat met plezier gedaan.”

Maar het is niet meer uitdagend genoeg?

“Ik heb een jaar lang op tijdelijke basis collega’s vervangen als woonconsulent. Dat smaakte naar meer. De training Verdieping Woonprofessional van Kjenning sloot mooi aan bij deze behoefte. Voor mij was het een soort update op het vlak van de woningwet – de geschiedenis en de actuele ontwikkelingen kwamen aan bod – en de maatschappelijke ontwikkelingen. Daarnaast kwamen de onderwerpen leiderschap, effectief kennis overdragen binnen een team en de organisatie, aan bod. 

Tijdens het intakegesprek kwam het op een onderwerp waar ik in mijn hoofd al langer mee bezig was: een team opzetten bij TBV Wonen – dat meer dan 7000 woningen beheert – dat medewerkers die in de wijk werken bijstaat en ondersteunt na een traumatische ervaring, een BedrijfsOpvangTeam. Hoe zet je dat op, hoe schrijf je daarvoor een beleidsstuk, hoe krijg je intern mensen mee? Dat is meegenomen in de training.”

Gezellig met zijn allen een beleidsplan schrijven? 

“Haha. De theorie is behandeld: waar moet een goed beleidsplan aan voldoen? De tips & tricks die ik kreeg van collega’s die de training Verdieping Woonprofessional ook volgden, waren waardevol. Iedereen brengt zijn eigen ervaringen en kennis in. Ik heb verteld hoe ik het in de praktijk bij TBV Wonen voor me zag. 

De maatschappij verhardt, baliemedewerkers en medewerkers in de wijk krijgen ook te maken met de gevolgen daarvan. Het is belangrijk om medewerkers daarin goed te ondersteunen. Zij moeten meteen na een traumatische ervaring van zich af kunnen praten. Maar daar houdt het niet mee op, de organisatie moet de vinger aan de pols houden, hoe ‘zit iemand erbij’ na een paar dagen? Is het nodig om professionele hulp in te schakelen? Met al die praktische en theoretische kennis ben ik een beleidsplan gaan schrijven en dat heb ik ingediend bij het MT.”

En? Is het beleidsplan goed- of afgekeurd door het MT?         

“In één keer goedgekeurd. Dat was echt super.”

Wederom gefeliciteerd!

“Wederom dank je. Inmiddels ben ik ook bezig met een AlarmOpvolgTeam voor medewerkers intern die klantcontact hebben. De volgende stap voor beide teams is intern om tafel gaan zitten met collega’s als de vakmensen, baliemedewerkers, huismeesters: hoe gaan we het praktisch organiseren, waar moet het aan voldoen, et cetera. Dat werk ik dan weer verder uit. Ik hoop dat het volgend voorjaar in de praktijk werkt.”

Misschien heeft de training ietsiepietsie aan uw promotie bijgedragen?

“Het heeft in ieder geval voor extra bagage gezorgd om als leefbaarheidsconsulent goed op strategisch en gemeentelijk niveau te kunnen acteren. Twee dagen per week wil ik mijn werk vanuit het bureau in de wijk gaan doen. Ik wil graag voeling met de praktijk blijven houden en snel kunnen schakelen met mijn collega’s en partners in de wijk.”

Datum: 27-10-2017

Delen: