Blog

Verhuurmakelaar: “Makelen is maatwerk”

Nazia Tahraoui is incassomedewerker bij Havensteder, maar wil graag doorgroeien naar verhuurmakelaar. “Dat lijkt me een superleuke functie, ik werk graag met mensen.” Met het volgen van de training Verhuurmakelaar zet ze de eerste stap op weg daarnaartoe.

Incassomedewerker lijkt me een heftige functie. Is dat dan ook een keer klaar?

“Zo voel ik dat niet. Ik vind het vooral een leuke functie, je kunt echt wat betekenen voor mensen. Geen mens betaalt de huur niet, omdat-ie er geen zin in heeft. Er zit altijd een verhaal achter, een oorzaak. Als incassomedewerker ben je niet de boeman, je denkt mee met de huurder, samen zoek je naar oplossingen en kijk je wat haalbaar is. Die achterstand is er, maar het is belangrijk dat de lopende huur én de andere vaste lasten betaald worden. Anders gaat het van kwaad tot erger.

Het is veel maatwerk, dat puzzelen en zoeken naar de beste oplossing vind ik leuk. Maar ik doe dit al sinds 2014 en wil nu graag doorstromen naar verhuurmakelaar.”

Waarom verhuurmakelaar?

“Ik wil graag een functie waarin ik met mensen kan werken. Als ik zie wat de verhuurmakelaars binnen Havensteder doen, past dat heel goed bij mij. Bij ons heeft iedereen een persoonlijk opleidingsbudget, dus de eerste stap is voor mij een hele logische: meer kennis opdoen over deze functie. De training Verhuurmakelaar van Kjenning staat bij ons intranet en sluit aan op wat ik wil, dus was de keuze snel gemaakt.”

Was dat een goede keuze?

“Ja, dat was het. Omdat ik al lang bij Havensteder werk, weet ik natuurlijk al het een en ander. Gesprekstechnieken, de procedures, het was niet allemaal nieuw voor mij. De technische kant van een woning vond ik heel leuk, de huurovereenkomst, de bezichtiging en het makelen ook. Makelen is maatwerk. Verhuren in de vrije sector is ook weer anders dan een sociale huurwoning ‘aan de man brengen’. In de vrije sector hebben mensen meer wensen en/of eisen. Dan moet je weten hoe je ze overtuigt.

Maar wat ik vooral van toegevoegde waarde vind, is het delen van ervaringen. Het was een heel diverse groep, medewerkers van hele kleine tot hele grote corporaties, er was zelfs een makelaar bij die ook graag het verhuurproces wilde begrijpen.”

Wat is dan die toegevoegde waarde van zo’n gemêleerd gezelschap?

“Ik merkte dat de functie van verhuurmakelaar heel verschillend wordt ingevuld per corporatie. Bij kleine corporaties doen verhuurmakelaars echt alles, bij ons wordt het controleren van de papieren niet door de verhuurmakelaar gedaan. Een ander voorbeeld is dat bij Havensteder de verhuurmakelaar de mutaties zelf doet, terwijl bij sommige andere corporaties de mutaties door anderen worden gedaan. Het is interessant om te horen waarom andere corporaties soms kiezen voor een andere manier van werken.

Er was ook iemand die alleen met de doelgroep 55+ werkt, dan spelen er andere zaken. Daar wissel je dan ervaringen over uit. Kijk, de theorie is de basis, die moet je hebben, maar van het delen van praktijkervaringen leer ik minstens zoveel.”

Was er ook nog wat lastig?

“Ik ben hartstikke blij dat ik het diploma Verhuurmakelaar heb gehaald, maar ik had graag wat hoger willen scoren op de eindopdracht. Voor mijn gevoel heb ik die óf niet helemaal goed begrepen óf had de uitleg wat duidelijker gekund. Nu ik meer theoretische kennis heb, kan ik de volgende stap maken: intern met iemand meelopen om praktijkervaring op te doen. En altijd mijn ogen en oren openhouden of functie verhuurmakelaar in de toekomst voorbijkomt.”

Datum: 20-06-2022

Delen: