Blog

Wat doe je als de hele wijk in opstand komt bij een woningtoewijzing?

Een straat, flat, buurt of wijk die in zijn geheel in opstand komt als bekend wordt wie een “nieuwe” huurder is. Lang niet iedereen is overal welkom. Dat was al zo toen ik in 2003 in de sector kwam. En in mijn 16 jaar ervaring zijn de wijkopstanden tegen de komst van nieuwe bewoners helaas niet op een hand te tellen. Ook niet op twee.

Jihadbruid niet welkom

Het NRC kopte begin mei met “Wijk protesteert met succes tegen komst jihadbruid Aicha” Een headline die op mijn telefoon onder het onderwerp nieuws verschijnt. Ik was direct getriggerd en wilde meer weten. Jij toch ook als je dat leest? Het hele artikel lees je hier.  

Absurde situaties tijdens Woningtoewijzing

De situatie is al jaren hetzelfde. Alleen omstandigheden veranderen. Als mensen anders zijn, een andere opvatting hebben, een crimineel verleden of vroeger rare dingen hebben gedaan. Dan kan een wijkopstand op de loer liggen. Omwonenden worden bang, boos en reageren verontwaardigd. En wiens belang bewaak je als corporatie dan?

Wat doe je nu als verhuurmedewerker als je erachter komt dat een veroordeeld pedoseksueel na 17 jaar Tbs-behandeling een woning toegewezen krijgt in een kinderrijke buurt? En wat te denken van de huurder die na 10 jaar weer bij je aanklopt, nadat hij in 2009 is uitgezet wegens een (kleine) hennepkwekerij. Verdient hij een kans?

Gebruik de weerstand

Hoe vervelend ook voor Aicha. De opstand in zo’n wijk is er niet voor niets. En in die weerstand zit ook een kans. Ellende verbroedert, leerde ik van mijn moeder. Om die reden dan ook mijn complimenten aan corporatie Maasvallei voor het organiseren van de bewonersbijeenkomst over dit onderwerp. Heel goed dat gebruik wordt gemaakt van de kans om echt naar de bewoners te luisteren. Het wordt vast geen gemakkelijke avond. En juist daarom siert het Maasvallei dat ze zo dicht bij hun huurders staan.

Trouwens……. Wij waren ook niet welkom

Ook ik heb in 1985 persoonlijk ondervonden wat “niet welkom zijn” betekent. Mijn moeder en ik verhuisden binnen Gouda naar een echte volkswijk. Wij waren in de wijk het tweede gezin van niet Nederlandse afkomst dat een maisonnette bovenwoning kreeg toegewezen. We kwamen uit een “slechte” buurt en we waren echt niet welkom. Mijn moeder beheerste de Nederlandse taal goed en kookte als een halve chef. Ik kan me als 6-jarig meisje nog heel goed herinneren hoeveel tijd en aandacht ze stak in het rondbrengen van cake, pita en baklava bij buren en buurtgenoten.
Uiteindelijk zijn we omarmd en opgenomen in de buurt. Maar toch: de impact van het “niet welkom zijn” herinner ik me nog steeds.

Gele Hesjes Beweging

Er is in onze hele samenleving een ondertoon van onvrede te merken. Onvrede over overheden en instituties die niet luisteren naar de behoeften van de bewoners. Heb jij vaker te maken met groepen boze bewoners? In de tweedaagse training over Bewonersbijeenkomsten leer je hoe je de weerstand in een groep kunt ombuigen. Je leert hoe je de angel uit de onvrede kunt halen en hoe die op zo’n avond om te zetten is naar kansen. Een aanrader voor medewerkers die werken aan bewonersavonden over sloop, renovatie of participatie.

Omdenken voor Verhuurmedewerkers

Het feit dat je een woning op juridisch gronden mag weigeren, maakt de gesprekken met de woningzoekenden en de buurtbewoners er niet makkelijker op. Gelijk hebben betekent namelijk niet zomaar ook gelijk krijgen. En wat te denken van het imagorisico dat je kunt lopen en het precedent dat je schept?

Sociale woningen verhuren is een vak! Eentje dat vol zit met dit soort lastige momenten. Heb jij zin om je kennis op dit gebied aan te scherpen én na te denken over de toekomst van het verhuren? Doe dan mee aan de Leergang Verhuur. Er zijn nog een paar plaatsen dit najaar. De Leergang Verhuur onderscheidt zich o.a. door veel oefeningen met praktijksituaties. Situaties die je morgen als verhuurmedewerker zomaar kunt meemaken. Uit de “rauwe werkelijkheid”. De Leergang Verhuur.gaat verder dan alleen maar het stampen van verhuurregels. Want verhuur is een vak. Jouw vak? En ontmoet ik jou in de volgende leergang?

Marija Bjelobrk
Trainer Leergang Verhuur 

Datum: 15-05-2019

Delen: