Blog

Woning APK: Toepassing van de NEN8025

Iedere dag gaan de vakmannen van Feenstra op pad om – in opdracht van corporaties – te zorgen dat woningen veilig, gezond en duurzaam zijn. Dat betekent onder meer ieder jaar een Woning APK uitvoeren. Projectleider Laurens Leering: “Er was behoefte aan verdieping en meer kennis.”

Behoefte aan verdieping en meer kennis?

“Er zijn allerlei normen, die ook nog eens vernieuwd en aangepast worden. Denk aan de NEN8025-norm waarin alle regels staan die gelden voor het keuren van technische installaties. De monteurs wilden daar graag meer over weten. Ze legden bij mij de vraag neer of ze daarover een training konden volgen.”

Gelukt?

“Jazeker. Samen met Kjenning is op voorhand besproken wat we graag belicht wilden zien. Een training op maat dus, die twee dagdelen duurde. Aan bod kwamen de geldende normen in de bouw, (achtergrond)kennis van wet- en regelgeving op het gebied van installaties, en de NEN8025 uiteraard.”

Kan het iets praktischer aub?

“De monteurs doen bijvoorbeeld metingen. Ze weten dat de getallen die daaruit komen binnen een bepaalde norm moeten vallen. Maar waarom dat zo is, was niet altijd duidelijk. Ook het belang van een woning APK en waarom we dat ieder jaar opnieuw doen, riep vragen op. Nu is er veel meer inzicht en achtergrond wat betreft de werking van de installaties. En dat inzicht betekent dat de monteurs gevaarlijke situaties van installaties in woningen nu eerder en beter herkennen. Als er iets mis is, kunnen ze de oorzaak beter herleiden en een oplossing zoeken.”

Iedereen blij?

“Ja, iedereen was na afloop van de training tevreden. De training was echt gericht op onze praktijk, precies wat wij wilden. De trainer creëerde een open sfeer. Dat is belangrijk, het gaat namelijk niet alleen om het overbrengen van kennis, maar ook om een prettige, informele omgeving te scheppen waarin iedereen zich vrij voelt om vragen te stellen. Dat deed hij goed.”

Ook een maatwerktraining?

De training Woning APK bij Feenstra heeft Kjenning samen met Laurens opgezet voor de eigen situatie, en op basis van de eigen leerwensen en vragen bij de deelnemers.

Heeft u ook een vraagstuk? Neem dan contact op met onze opleidingsadviseursSamen zoeken we de best passende oplossing, passend bij uw vraagstuk en uw situatie. En als dat nodig is in de huidige tijd, dan kan ook (een deel) online worden ingevuld. Of gewoon klassikaal. We doen wat nodig is.

Datum: 03-08-2020

Delen: