Het bestaansrecht van corporaties is het verhuren van woningen. Hoe zorg je dat deze woningen van voldoende kwaliteit zijn? Hoe zorg je dat je het beheer en onderhoud van vastgoed onder controle hebt? Weet je wat je moet doen om de woningkwaliteit ook op termijn op orde te hebben? Hoe hou je het beheer en onderhoud betaalbaar? Hoe werk je samen met externe partijen die (onderhouds)werk aannemen of adviseren? Kan de organisatie het beheer en onderhoud aan jou overlaten?
In de Leergang Vastgoedbeheer ga je met je collega’s op zoek naar manieren om vastgoed te beheren en te onderhouden. Je ervaart dat elke corporatie anders aankijkt tegen de opgave van beheer en onderhoud en ook andere keuzes maakt in de organisatie van het vastgoedbeheer en onderhoud. En je krijgt zicht op de wettelijke kaders waar je rekening mee moeten houden bij het beheer van vastgoed.
Aanpak
Start met intake
De leergang start met een intake. In deze intake bespreken we de leergang maar ook je praktijkervaring en jouw leerwensen.
Tussen de lesdagen
Je vormt intervisiegroepen, waarmee je samen praktijkopdrachten maakt en kennis uitwisselt. Zo leer je van de dagelijkse praktijk van collega’s en kun je het geleerde ook vertalen naar je eigen werksituatie.
Examinering en eindopdracht
De de leergang rond je af door het maken van een schriftelijk examen over Vastgoedbeheer. Daarnaast maak je als eindopdracht een Vastgoedplan voor (een aantal) complexen van je eigen organisatie. Jouw plan presenteer je aan het einde van de leergang. Bij voldoende beoordeling van beide onderdelen ontvang je het diploma “Leergang Vastgoedbeheer”.
Tijdsbesteding
Houd -naast lesdagen- rekening met een tijdsbesteding van ca. 30-50 uur voor voorbereidingen en het maken van opdrachten.
Klassiek en modern onderhoudbeheer
In de Leergang Vastgoedbeheer kijken we naar de klassieke opgave van vastgoedbeheer en naar nieuwe en moderne beheermethoden. Hoe kun je onderhoud plannen en uitvoeren. Hoe kun je regie houden? Hoe zorg je voor een woningvoorraad die past bij de wensen van de bewoners? Hoe kun je de woningvoorraad aanpassen op de vraag, met maatregelen waar je op termijn geen spijt van krijgt? Hoe hou je het onderhoud betaalbaar en energiezuinig?
Je ontdekt hoe vastgoedbeheer kan maar ook welk beheer het beste past bij jouw organisatie. Je gaat aan de slag met portefeuillemanagement, onderhoudsbeleid, onderhoudsprocessen, meerjarenonderhoudsbegroting en realiseren van de onderhoudsbegroting en de investeringsbegroting.
Je organisatietalent, technische kennis en wijze van vastgoedbeheer wordt uitgebreid en toepasbaar op de praktijk. Je leert om anders te kijken naar de opgave die jouw organisatie heeft in het beheer en onderhoud van woningen.
De leergang Vastgoedbeheer is daarmee uitermate geschikt voor zowel beginners in het vastgoedvak als voor al meer ervaren toezichthouders, werkvoorbereiders, uitvoerders, medewerkers (planmatig en/of dagelijks) onderhoud en projectleiders.