
‘Achterstandswijken’ terug in Nederland? Dat scenario is dichterbij dan ooit. De leefbaarheid in buurten met veel corporatiewoningen gaat harder achteruit dan verwacht. Mensen voelen zich onveiliger, de overlast neemt heftigere vormen aan en dat maakt de oplossingen complexer. Veel buurten staan op het punt te veranderen in probleemgebieden als we nu niet ingrijpen.
Buurten die al zwak waren zijn de laatste jaren nog zwakker geworden. Die conclusie volgt uit de update van het RIGO-rapport ‘Veerkracht in het corporatiebezit’. Rijk en gemeenten moeten de handen ineenslaan. Woningcorporaties roepen op tot een verbeterde wijkaanpak en sluiten daar graag bij aan.
Nu is het werken aan een inclusieve wijk niet alleen een taak van de corporatie, en dat is ook geen tijdelijk project, maar een continu proces dat vraagt om samenwerken met partners in de wijk zoals gemeente, hulpverleningsinstellingen en vele andere spelers. Maar het is ook veel uitproberen, ontdekken en gebruik maken van de juiste instrumenten. Dat vraagt nogal wat van je kennis, vaardigheden en competenties.
Tijdens de Leergang Werken aan een inclusieve wijk leer je werken met actuele, praktische en handige tools, leer je van ervaringsdeskundigen en ga je aan de slag met je eigen dagelijkse praktijk tijdens opdrachten.