Van schoon, heel en veilig naar Groen, gezellig en gemotiveerd
Schoon, heel en veilig zijn belangrijke thema’s. Daarom controleer je werkzaamheden van derden en let je goed op in jouw buurten. Je lost vaak conflicten op tussen huurders. Misschien voer je soms zelfs kleine reparaties of klusjes uit. Je werkt dicht bij de klant en bent een spil in het wijknetwerk. Natuurlijk ben je de ogen en oren van de corporatie in de wijk en breng je buiten mee naar binnen.
Je werk is aan het veranderen
Als het directe aanspreekpunt voor de bewoners in de wijk merk je veranderingen. Verharding tussen buren, kwetsbare bewoners en eenzaamheid zijn je niet onbekend. Inmiddels weet jij je weg te vinden tussen de gemeente, de politie en andere (hulpverlenende) instanties. En toch. Voor je gevoel is er meer nodig dan alleen huurders aanspreken en doorverwijzen. Hoe dan?
Aanpak
De doorlooptijd van de opleiding is 4 maanden. In deze periode vinden 5 lesdagen plaats waarin je praktijkgericht leert. Je eigen werkpraktijk staat centraal en ook tijdens je werk ga je direct al aan de slag met alles wat leert tijdens de opleiding. De trainingsdagen zijn interactief en soms op een speciale locatie. Tijdens de training krijg je de kans om van collega-wijkbeheerders te leren die werken bij andere corporaties in het land.
Studiebelasting en eindopdracht
De geschatte studiebelasting bedraagt ca. 4 uur per week. Dit is natuurlijk sterk afhankelijk van je kennis en werkervaring. De praktijkopleiding start met een telefonische intake van de hoofddocent om jouw persoonlijke leerdoelen helder te krijgen voor de opleiding. Voorafgaand aan iedere lesdag doorloop je e-Learningmodules. Na elke lesdag maak je een kort ervaringsverslag met foto’s en tekst.
De praktijkopleiding wordt afgerond met het inleveren van de praktijkgerichte examenopdracht. Bij het behalen van een voldoende en het afronden van alle tussentijdse opdrachten ontvang je het diploma “Praktijkopleiding Sociaal Wijkbeheerder & Huismeester”.
Ruimte voor de praktijkopdrachten bij de corporatie
Voor de uitvoering van de praktijkopdrachten is het zeer wenselijk dat je of bij een corporatie werkt of gelegenheid hebt om bij een corporatie de praktijkopdrachten uit te voeren via bijvoorbeeld een stage. Als dit niet mogelijk is voor je, neem dan contact op met ons om jouw situatie te bespreken.
Motiveren, handhaven, participeren en beïnvloeden
Je staat dicht bij je klant en bent bereid te helpen. Toch sta je er in de wijk alleen voor. Om die reden moet je als wijkbeheerder, complexbeheerder en huismeester echt wel kennis van zaken hebben! Je weet van alles een beetje. Maar voor je gevoel misschien niet altijd genoeg. Daarnaast hoor je klantgericht, resultaatgericht en flexibel te zijn. Merk je dat alleen handhaven en signaleren onvoldoende vruchten afwerpt? Hoe krijg je bewoners dan wél mee met jouw plannen?
Van technische zaken naar sociale taken
Om deze taken goed uit te kunnen voeren is meer nodig dan alleen maar een technische achtergrond. In deze Praktijkopleiding Sociaal Wijkbeheerder & Huismeester wordt juist de focus gelegd op de veelzijdigheid in je werk. Kennen, kunnen, willen en mogen staan tijdens de opleiding centraal. De wet kennen, met je klant en collega’s kunnen omgaan, tijd willen besteden aan nieuwe dingen en beslissingen mogen nemen. Er is een focus op kennis en het aanleren van nieuwe vaardigheden.