Inhoud
Het aantal flexwoners neemt toe. Flexwoners hebben op korte termijn woonruimte nodig. Bijvoorbeeld door een studie in een andere stad, doordat iemand gevlucht is en asiel krijgt, door een tijdelijk project vanuit het werk op een andere locatie, door financiële problemen, door een echtscheiding of doordat de thuissituatie onveilig is geworden.
Er is dus veel vraag naar flexwonen en tijdelijk verhuren. Maar voor verhuurders is het tijdelijk verhuren niet altijd even gemakkelijk. En ook de woningmarkt houdt de vraag en de ontwikkelingen niet altijd even goed bij.
Flexibele woonvormen worden steeds vaker ingezet om te voldoen aan een lokale en/of tijdelijke volkshuisvestelijke behoefte: flexwoningen en/of tiny houses.
Het verhuren aan flexwoners als (sociale) woonruimte, al of niet tijdelijk, roept wel een aantal belangrijke vragen op. Daarbij komen veel verschillende juridische onderwerpen samen.
Hoe kun je tijdelijk verhuren? Hoe beëindig je een tijdelijke verhuring? Moet de verhuurder verhuiskostenvergoeding betalen? Hoe zit het met de fiscale aspecten, zoals de verhuurderheffing? Wat als de grond niet van de corporatie is, maar van een derde zoals een gemeente, aan welke aspecten dien je dan te denken om daarop verhuureenheden te exploiteren?
Tijdens de training Flexibele woonvormen: de juridische aspecten gaan we met de juridische bril kijken naar deze en aanpalende vragen rondom flexibele woonvormen.
Programma
- Verschil tussen roerende en onroerende woningen.
- Tijdelijk verhuren door een corporatie.
- Wettelijke kaders, wat kan wel/niet
- Voorwaarden rondom tijdelijke verhuur
- Huurtoeslagen bij flexibele woonvormen
- Leefbaarheidsaspecten bij flexibele woonvormen
- Einde huur
- Beëindiging van de huurovereenkomst en huurbescherming
- Verhuiskostenvergoeding bij einde project
- Einde project
- Uitstroom bij het einde van het project
- Wat kan en mag er met de woningen gebeuren?
- Financiële borging / WSW van tijdelijke projecten
- Tijdelijke ter beschikkingstelling van de grond door derde
- Investeren op grond van derden
- (On)mogelijkheden bij erfpacht/opstal/bruikleen
- Bestemmingsplan
- Fiscale aspecten
- Verhuurderheffing bij tijdelijke projecten
- (On)mogelijkheden voor vrijstelling verhuurderheffing
- Verhuren zonder of met btw?
- Vragen en bespreking eigen casus