Kjenning
0320 - 2374 88

“Studentenkamers vergen andere aanpak dan eengezinswoning”

Wonen, Verhuur & Leefbaarheid
Wonen, Verhuur & Leefbaarheid
16 mei 2024

Het ene huurrecht is het andere niet. Daar weet Nick Abrahams van Servatius Wonen & Vastgoed uit Maastricht alles van. Zijn werkgever beheert onder andere eengezinswoningen, Nick zelf is verantwoordelijk voor andersoortige woonruimte, studenteneenheden. Ook parkeerplaatsen vallen onder zijn hoede. En toch volgde hij onlangs een cursus Huurrecht voor bedrijfsruimtes. “Ik help mijn collega’s de puntjes op de ‘i’ te zetten.”

Bewoners van eengezinswoning en studenteneenheden verschillen nogal

Servatius Wonen & Vastgoed beheert 10.000 eenheden, variërend van woningen en studenteneenheden tot parkeerplaatsen, garages en bedrijfs- en zorgpanden. Nick beheert 1500 parkeerplaatsen (garageboxen en parkeergarages) en samen met een collega 800 studenteneenheden. Dat kunnen kamers zijn maar ook compleet gemeubileerde studio’s, vaak bedoeld voor buitenlandse studenten. De bewoners van een ‘normale’ eengezinswoning en die van de studenteneenheden verschillen nogal. Vandaar dat ook de accenten in Nicks werk elders liggen dan bij zijn collega’s.

Waar liggen de verschillen tussen deze groepen?

“Voorheen zaten de studenteneenheden in dezelfde portefeuille als eengezinswoningen, maar dat hebben we vanwege de doelgroep losgekoppeld. Het is een heel andere tak van sport: de woningen zijn anders, de mensen en hun wensen verschillen, de manier van omgang met de woning verschilt, net als de manier van communiceren. Met studenten communiceren we vooral digitaal. We zien ze eigenlijk vrij weinig, terwijl bij een normale woning je echt met bewoners om tafel gaat om alles uit te leggen en contracten te ondertekenen. En we zijn nu bijvoorbeeld bezig met digitale woningtoegang. Dat zou bij eengezinswoningen niet snel gebeuren, geen sleutels meer. Ook hoort wifi eigenlijk bij het pakket als je een studenteenheid verhuurt, dus dat hebben we overal hebben aangelegd.”

Hoe past de cursus Huurecht bedrijfsruimtes dan in jouw werk?

“Eigenlijk nu nog niet. Ik heb de eerste cursus Huurrecht basis ook gevolgd en wilde mijn kennis over dat onderwerp simpelweg verbreden. Door de cursus wilde ik beter onderlegd zijn zodat ik ook mijn collega’s die bedrijfs- en maatschappelijk onroerend goed in portefeuille hebben, beter kan bijstaan.”

Hoe verschilt huurrecht voor bedrijfsruimtes dan weer van huurrecht voor studenteneenheden?

“Je hebt andere rechten en plichten als je een woning huurt of een bedrijfsruimte. Je doelgroep is ook anders. Je heb bij een bedrijfsruimte te maken met een ondernemer/belegger. Daarbij is er veel meer onderhandelingsruimte dan bij een simpel wooncontract. Bij een woning geniet de huurder ook veel meer bescherming dan bij een bedrijfsruimte, waar wij als corporatie meer de touwtjes in handen kunnen nemen. Voor parkeerplekken geldt hetzelfde. Wij mogen als verhuurder simpelweg een contract opzeggen, de huurder kan daar veel moeilijker tegenin gaan. Je moet dan wel je zaakjes goed op orde hebben.”

Hoe bedoel je dat?

“Doordat iedere overeenkomst anders kan zijn (mate van onderhandelen), is het belangrijk om dit goed geborgd te hebben in de organisatie. Zo weten al mijn collega’s wat is afgesproken en welke interpretatie erachter ligt. Hier attenderen we elkaar onderling ook regelmatig op. Mijn mede cursisten beaamden dat dit een onderwerp is dat veelvuldig terugkomt binnen de corporatie en een belangrijk aandachtspunt is en blijft.”

Bijblijven op het gebied van huurecht?

Het huurrecht is continu in beweging en het bijhouden van uw kennis is onverminderd belangrijk. Een goede basiscursus Huurrecht, een stevige verdieping in het Huurrecht of een snelle opfriscursus Huurrecht helpt u daarbij. Of een van de vele andere

Benieuwd welke opleiding bij jou past?

Check het via onze keuzehulp tool en kijk welke opleidingen relevant zijn.

Lees het in onze artikelen

Wil je vrijblijvend advies?

Bel naar 0320 - 2374 88 of chat met ons en krijg tijdens kantoortijden direct antwoord.