Alle artikelen
Nieuws, inspiratie, handige tips en klantverhalen.
Vakgebieden
Artikelen
-
Wonen, Verhuur & Leefbaarheid
Schade en vergoedingen bij renovatie, twaalf vragen die knagen
Renovatie van huurwoningen behandel ik tijdens een training Huurrecht bij groot onderhoud, renovatie en herstructurering. Het liefst van algemeen naar specifiek: wat is huur, wat is een gebrek, wat is onderhoud, wat is renovatie, wie moet een gebrek verhelpen, wie mag renoveren, wanneer moet een huurder wat gedogen, wat zijn de sancties/remedies? Hangt het samen met het klusrecht? Of met het recht op verduurzaming? En hoe zit het dan met schade- of andere vergoedingen? In deze publicatie bespreek ik twaalf cases over schadevergoeding, ik heb ze ontleend aan de praktijk van een aannemer die voor corporaties renovaties uitvoert, vanaf het eerste ontwerp tot en met het opleveren van de woning. En zelfs met inbegrip van alle contacten met huurders en bewonerscommissies. Zo’n aannemer ontzorgt de opdrachtgever dus volkomen!
Lees meer12 juni 2025 -
Wonen, Verhuur & Leefbaarheid
Huurachterstand: “Niet kunnen of niet willen betalen zijn twee verschillende dingen”
Wat doe je als een huurder zijn verplichtingen niet nakomt? Trek je direct de incassokaart of zoek je het gesprek op? Voor Renée Wilkens van woningcorporatie Leystromen helpen korte lijntjes en een goed gesprek. Daarnaast wilde ze haar kennis vergroten “Incasso was voor mij nieuw. Ik leer veel in de praktijk, maar vond het prettig om via de training Huurachterstanden me te verdieping in onderwerpen zoals bewindvoering, schuldhulpverlening en de cijfers erachter”.
Lees meer27 mei 2025 -
Wonen, Verhuur & Leefbaarheid
Hoe pak je woonoverlast aan zonder dat het escaleert?
Caroline Roest werkt nu inmiddels twee jaar als woonadviseur bij Omnia Wonen. Daar pakt ze onder andere woonoverlast aan. “Het belangrijkste wat ik in de training Woonoverlast aanpakken heb geleerd? Dat er echt heel veel soorten overlast zijn en dat je alles vast moet leggen. Ik heb te maken met verward gedrag, geluidsoverlast, burenruzies, tuinonderhoud, agressie, drugsoverlast, dat soort zaken.”
Lees meer26 mei 2025 -
Wonen, Verhuur & Leefbaarheid
Woonconsulent is een prachtig vak!
Woonconsulenten zijn gedreven mensen. Ze kiezen voor een mooi, maar ook uitdagend vak. Over die uitdagingen gaat het vaak tijdens de Leergang Woonconsulent. Dat levert vaak mooie en échte gesprekken op.
Lees meer26 mei 2025 -
Wonen, Verhuur & Leefbaarheid
Een toekomst in verhuur: Gerdien zet haar volgende stap
Van A tot Z iemand begeleiden bij het vinden van de juiste woning kan best intensief zijn. Toch is dat hele proces juist waar Gerdien Nielsen warm van wordt. “Ik zie graag hoe het met iemand afloopt.”
Lees meer9 mei 2025 -
Wonen, Verhuur & Leefbaarheid
“Duurzaamheidsprojecten vragen ook nazorg”
Sandra Lammerts werkt bij woningcorporatie Nijestee als medewerker MJOP/technisch administratief medewerker. Duurzaamheid is daarbij helemaal haar ding. Daarom volgde ze de cursus “Duurzaamheid in de praktijk“. “Het is goed om te zien hoe collega-corporaties met het onderwerp omgaan.”
Lees meer9 mei 2025 -
Communicatie & Persoonlijke ontwikkeling
Een duwtje in de goede richting: nudging in wijkbeheer
Het Engelse woord ‘nudging’ staat in de gedragspsychologie voor een methode om met ‘een klein duwtje in de rug’ bepaald gedrag te bevorderen. Corporaties werken er steeds vaker mee, want positief gedrag belonen leidt in veel gevallen tot sneller en beter resultaat. Maar hoe pak je dat eigenlijk aan? Melvin Beijers-Ebbelaar, sociaal wijkbeheerder bij De Woningraat in Oudewater wilde meer weten over de praktische technieken om gedrag effectief te sturen. Samen met collega-corporaties gingen ze aan de slag met praktijkcasussen. Beweging creëren vanuit een positieve beloning in plaats van hard handhaven.
Lees meer28 april 2025 -
Wonen, Verhuur & Leefbaarheid
Eén gezicht voor de wijk: een bredere rol voor de woonconsulent
Sinds april 2024 heeft woonstichting Charlotte van Beuningen een andere werkwijze. Ze heeft het bezit in twee wijken verdeeld. Met koppeltjes lossen ze problemen op en proberen ze de leefbaarheid te verbeteren. Lex van der Linden, woonconsulent bij woonstichting Charlotte van Beuningen praat ons bij over zijn werk.
Lees meer28 april 2025 -
Wet- & regelgeving
Verhuurder zegt huur sociale huurder met eigen woning op en krijgt gelijk
Op 27 maart 2025 heeft de rechtbank Amsterdam uitspraak gedaan in een zaak van woningcorporatie Ymere tegen een huurder van een sociale huurwoning die twee koopwoningen bezit en verhuurt (ECLI:NL:RBAMS:2025:2080). De rechtbank Amsterdam oordeelt dat de huurder de sociale huurwoning moet verlaten.
Lees meer18 april 2025 -
Communicatie & Persoonlijke ontwikkeling
“Inspiratieprogramma geeft inzicht in jezelf en de organisatie”
Als regisseur Wonen en Leefbaarheid houdt Jolanda Buursma van de Friese woningbouwcorporatie Accolade, vele ballen in de lucht. Nieuwbouwprojecten, participatietrajecten, overleg met VVE’s en communicatie en leefbaarheid bij onderhoudsprojecten. Constant op zoek naar vernieuwing, inspelen op ontwikkelingen en het zoeken naar nieuwe oplossingen, past goed bij haar als persoon en geeft haar energie!
Lees meer18 april 2025 -
Wonen, Verhuur & Leefbaarheid
“Woonfraude: laat niet meteen het achterste van je tong zien”
Woonfraude komt in veel vormen voor. Ook Woningbedrijf Velsen heeft er relatief vaak mee te maken. Daarom volgende Laureen Meijboom, medewerker huurincasso de training Woonfraude. “Je niet laten afbluffen en een goede opbouw van een gesprek met een huurder doet dan vaak wonderen.”
Lees meer2 april 2025 -
Wet- & regelgeving
“Het WWS verandert heel vaak, je moet dus goed op de hoogte blijven”
Karin Eenhoorn van Oost West Wonen is projectconsulent. Voor haar is actuele kennis van het WWS noodzakelijk voor haar werkzaamheden. “Het woningwaarderingsstelsel is belangrijk voor het correct aanbieden van woningen. Alleen veranderen de regels van het stelsel vaak. Het is dan fijn om via een training bijgepraat te worden”.
Lees meer2 april 2025