
Corporaties willen graag huurders en stakeholders betrekken bij beleid, plannen en projecten. De wet op het overleg huurder verhuurder regelt de rechten en plichten van huurdersorganisaties en bewonerscommissies. Maar dat is vaak de goede theorie. Want in de praktijk valt meestal niet mee om bewoners breed te betrekken bij beleid, plannen en projecten.
De traditionele participatievormen, zoals huurdersverenigingen en bewonerscommissies, spreken al vele jaren nog maar een beperkte doelgroep aan. Grote groepen mensen, zoals jongeren, werkenden, gezinnen en mensen uit andere culturen worden hiermee maar weinig bereikt. En de huurder van morgen (de woningzoekende) is al helemaal niet in beeld.
Er zijn principiële en praktische redenen om bewoners en toekomstige bewoners te betrekken bij beleid, plannen en projecten. Dit levert betere plannen op, draagvlak, een soepel project, betere resultaten, een hogere tevredenheid van bewoners en uiteindelijk ook een beter imago van de corporatie.
Maar wat kun je doen om wel die bredere groep huurders en toekomstige huurders te bereiken, zodat je samen kan werken aan beleid, projecten en plannen? En hoe doe je dat ook in harmonie met de bestaande Huurdersorganisaties?
Als corporatie moet je op zoek naar andere manieren om deze groepen te betrekken. Hoe doe je dat? En hoe breng je daar structuur en overzicht in aan? En wat doe je ondertussen met de formele huurdersorganisatie en bewonerscommissies?
In deze eendaagse training gaan we in op de belangrijkste participatie uitdagingen waar een corporatie voor staat. Je leert hoe je invloed en participatie breed organiseert. Tijdens deze training richten we ons op een strategische benadering van participatie in een brede context. We gaan dieper in op hoe een organisatie dit effectief kan vormgeven.