Je bent gevraagd een beleidsnotitie te schrijven. Maar hoe pak je dat nu het beste aan? En welke zaken moeten er aan de orde komen en welke niet? Een goede beleidsnotitie is kort en bondig, maar ook levendig geschreven. Helder en gedetailleerd. Objectief en richtinggevend. Dat vraagt nogal wat van je als opsteller van een beleidsstuk.
In deze training leer je hoe je het schrijfproces voor een beleidsnota efficiënt kunt inrichten. We beginnen met het beantwoorden van de vraag wat beleid nu eigenlijk precies is. Daar vloeit automatisch uit voort wat er in een beleidsnotie thuis hoort en wat niet. Met het oog op de doelgroep voor wie de notitie bedoeld is, formuleer je vervolgens welke vragen de notitie moet beantwoorden.
We besteden uitgebreid aandacht aan de randvoorwaarden, zoals het creëren van draagvlak voor het voorgestelde beleid, je eigen rol en positie in het proces, etc. We behandelen de verschillende fasen in het beleidsproces en je oefent veel met tekststructuren, de vormgeving en het taalgebruik.
Na afloop van deze training kun je effectievere beleidsnotities schrijven, die goed aansluiten bij de verwachtingen van de lezers.
Aanpak
Om een beeld te krijgen van de leervragen vragen we je voorafgaand aan de eerste trainingsdag een (eigen) beleidsnotitie te mailen. Dat is bij voorkeur natuurlijk een stuk van je eigen hand. Tussen de trainingsdagen werk je aan het voorbereiden van een beleidsnotitie. Op de tweede trainingsdag wordt deze besproken en krijg je feedback.
Coaching
Na de training stuur je binnen zes weken een concept-beleidsnotitie naar Kjenning. Hierop krijg je schriftelijke feedback van de trainer. Eventueel wordt de feedback telefonisch met je doorgesproken. Zo breng je het geleerde in de praktijk en verhoog je de kwaliteit èn de slagingskans van je eigen notitie.