Huurachterstand: “Niet kunnen of niet willen betalen zijn twee verschillende dingen”
Wat doe je als een huurder zijn verplichtingen niet nakomt? Trek je direct de incassokaart of zoek je het gesprek op? Voor Renée Wilkens van woningcorporatie Leystromen helpen korte lijntjes en een goed gesprek. Daarnaast wilde ze haar kennis vergroten “Incasso was voor mij nieuw. Ik leer veel in de praktijk, maar vond het prettig om via de training Huurachterstanden me te verdieping in onderwerpen zoals bewindvoering, schuldhulpverlening en de cijfers erachter”.
Hoe ben je bij de afdeling Incasso terecht gekomen?
“Ik heb in de horeca gewerkt, de retail, bij een klantenservice in de transportsector en sinds 1,5 jaar werk ik bij Leystromen. Eerst bij het Klant Contact Centrum, maar inmiddels zit ik tot volle tevredenheid bij de afdeling huur Incasso. Ik had van tevoren niet gedacht dat ik het zo leuk zou vinden. Door het enthousiasme van mijn collega’s ben ik mee gaan lopen met deze afdeling. Zij dachten dat ik door het contact met de mensen prima geschikt zou zijn voor dit werk. Ook de vrijheid die je hebt en het stukje hulp bieden is fijn.”
Waarom is contact maken zo belangrijk voor jouw werk?
“Je wilt de huurder helpen, samen een betalingsachterstand aanpakken. Dan moet je proberen een team te vormen. Als dat niet lukt of de situatie laat het niet toe, moet je ook gewoon ‘hard’ zijn en je werk doen. Ik kan dat allebei, hoewel ik meestal uit ben op een goede vlotte samenwerking. Ik ben erg scherp op ‘niet kunnen betalen of niet willen betalen’.”
Werken jullie proactief om schulden te voorkomen?
“Zeker, we hebben hele korte lijntjes met onze huurders. We gebruiken zelfs WhatsApp voor betalingsherinneringen en houden storneringen in de gaten. Zodra we zien dat er een betaling niet gedaan is, bellen we direct om te vragen hoe we kunnen helpen en wat er aan de hand is. We hebben daardoor heel weinig te maken met huurachterstanden.”
Maar je hoort toch overal dat mensen steeds meer in de schulden belanden?
“We zien wel dat schuldenaars onder nieuwe huurders toenemen. We zijn nu aan het uitzoeken hoe dat kan. Heeft het te maken met het feit dat alles duurder wordt of is het iets anders? We proberen het aantal in elk geval zo klein mogelijk te houden.”
Ben je blij als het aantal huurachterstanden laag ligt?
“Daar doe ik het voor! Laatst had ik iemand die ik had doorverwezen naar een budgetcoach. Er was sprake van een langere tijd van huurachterstand vanwege een letselschadezaak. Uiteindelijk bleven we vertrouwen houden in deze huurder en is hij met het volledige bedrag over de brug gekomen. Hij was ons erg dankbaar, omdat hij daardoor gewoon in zijn woning kon blijven. Dat soort zaken zijn fijn.”
Is het andersom ook wel eens het geval?
“Ja, geen begrip hebben of verkeerde prioriteiten stellen zie ik ook wel eens. Dat mensen uit eten gaan met hun kinderen en daardoor de huur niet kunnen betalen. Dan moet ik wel stevig in mijn schoenen staan.”
Heb je dat geleerd tijdens de training Huurachterstanden?
“Incasso was voor mij nieuw. Ik leer veel in de praktijk en mis daardoor wat theorie en achtergrondinformatie. Dat heb ik tijdens de training geleerd: bewindvoering, schuldhulpverlening, de cijfers erachter, dat soort zaken. Ook heb ik mijn gespreksvaardigheden kunnen oefenen tijdens de sessies met een acteur. Die rollenspellen waren heel verrassend en werkten voor mij heel positief.”
Zelf ook aan de slag met huurachterstanden?
Wil je zelf preventief aan de slag met huurachterstanden en uw incassobeleid? Kennis van huurachterstanden, schuldregelingen en bewindvoering is noodzakelijk om tijdig en op het juiste moment de juiste stappen te nemen. Bekijk het programma van de training Huurachterstanden.