Inhoud
Verhuurders worden veelvuldig geconfronteerd met overtredingen van de Opiumwet in en rond hun woningen. Het kan variëren van een hennepkwekerij, drugslabs en drugshandel tot opslag van drugsgerelateerde goederen of stoffen. Dergelijke handelingen leiden doorgaans tot ontbinding van de huurovereenkomst. Regelmatig besluiten burgemeesters na het aantreffen van drugs(gerelateerde goederen) in een woning de desbetreffende woning te sluiten. Na zo’n sluiting heeft de verhuurder in veel gevallen het recht om de huurovereenkomst buitengerechtelijk te ontbinden.
Drugsgerelateerde activiteiten in en rond woningen hebben een grote impact op de leefbaarheid. Daarnaast leiden die activiteiten niet zelden tot schade aan de verhuurde woning. Het effectief optreden tegen dergelijke activiteiten is dan ook essentieel.
Programma
Tijdens de training wordt aan de hand van vele voorbeelden, onder meer uit de procespraktijk van de docent, antwoord gegeven op de vele vragen die rijzen na het constateren van of bij het optreden tegen drugsgerelateerde activiteiten, zoals bijvoorbeeld:
- In welke situaties kan worden ontbonden wegens een tekortkoming?
- Welke gezichtspunten spelen daarbij een rol?
- Kunnen we ook in kort geding optreden?
- Wanneer kan de burgemeester een woning sluiten en hoe werkt die procedure?
- Wanneer kan de huurovereenkomst buitengerechtelijk worden ontbonden? En wat dan?
- Moet er tijdens de sluiting ook huur betaald worden?
- Hoe komt de woning weer zo snel mogelijk beschikbaar voor de verhuur?
- Hoe formuleren we een geldig boetebeding om een afschrikkende werking te realiseren?
- Hoe geeft de verhuurder invulling aan zero tolerance beleid? Moet de verhuurder daartoe beleid formuleren en waarom wel/niet?