“Het WWS verandert heel vaak, je moet dus goed op de hoogte blijven”
Karin Eenhoorn van Oost West Wonen is projectconsulent. Voor haar is actuele kennis van het WWS noodzakelijk voor haar werkzaamheden. “Het woningwaarderingsstelsel is belangrijk voor het correct aanbieden van woningen. Alleen veranderen de regels van het stelsel vaak. Het is dan fijn om via een training bijgepraat te worden”.

Wat doe je precies bij Oost West Wonen?
“Oost West beschikt over ongeveer 6.500 verhuureenheden verspreid over alle woonkernen van de gemeente Goeree-Overflakkee. Door de omvang is mijn werk ook specialistischer dan bij mijn vorige werkgever. Het is nu toegespitst om van A tot Z energetische projecten en sloop en nieuwbouw op te pakken. Ik begeleid die projecten van begin tot eind. Dat past ook bij mij als persoon. Het contact van begin tot eind en mensen door een traject heen begeleiden vind ik heel leuk.”
Wat maakt je werk als projectconsulent zo leuk?
“Ik houd van dynamisch werk, heel afwisselend. Projectconsulenten doen van alles, ook in contact met de huurders. Soms hebben we te maken met blije huurders, maar dat is niet altijd zo. Mensen zijn ook wel eens ontevreden of boos. Ik probeer dat dan om te buigen, daar zit de uitdaging voor mij.”
Hoe druk jij dan je stempel op je werk?
“Ik ben heel klantgericht en dat heb je echt nodig om in de sociale woningbouw te werken. De mensen staan centraal. Zij moeten in een goede woning wonen en daar wil ik voor zorgen.”
Bij nieuwbouw speelt het woningwaarderingsstelsel daar een rol bij toch?
“Zeker, dat stelsel is belangrijk om de huurders een mooie woning te bieden. Ik doe zelf de puntentoekenning voor het stelsel bij Oost West Wonen. Omdat er ieder jaar zoveel verandert is dat best lastig. Je moet goed op de hoogte blijven. Vandaar dat ik me aangemeld heb voor de training: woningwaarderingsstelsel. Zeker omdat ik er vrijwel dagelijks mee bezig ben en ik er regelmatig vragen over krijg.”
Welke vragen krijg je dan?
“Vooral over de veranderingen van het oude naar het nieuwe beleidsboek. Vragen over het aantal keukenkastjes en hoe je dat moet berekenen, de tuinen, de WOZ-waarde, noem maar op.”
Jij was een soort redder in nood bij de training hoorden wij?
“Hahaha, zo zou je dat kunnen zien inderdaad. Doordat we door omstandigheden helaas niet in de mutatiewoning terechtkonden, leek het praktijkgedeelte van de training in het water te vallen.
Op dat moment was ik bezig met de berekening van de WWS van een nieuwbouwproject en heb ik deze via een presentatie met de groep gedeeld. Zo konden we toch aan de hand van de plattegronden de praktijk oefenen!”
Dus de trainer kon wel naar huis?
“Haha, nee dat viel wel mee. Het was een spontaan moment en we hebben er allemaal veel van geleerd gelukkig. Ieder onderdeel dat de trainer in de ochtend in zijn theorie had behandeld, hebben we in de middag uitgerekend. We vergeleken dat met elkaar en bespraken de uitkomsten. Ik heb er veel van opgestoken en de rest van de deelnemers ook. Ik heb het als heel leuk en nuttig ervaren.”
Zelf ook aan de slag met je kennis over het Woningwaarderingsstelsel?
Wil je zelf ook meer weten over de gevolgen van het nieuwe beleid? In de training Woningwaarderingsstelsel leer je alles over de WWS-wijzigingen en dillema’s uit de dagelijkse praktijk.
Liever een ‘in company’ op locatie? Tijdens een in company staat je eigen praktijk centraal met een bezoek aan een woning voor een ‘live puntenwaardering’. Een leerzame oefening om de nieuwe kennis direct in de praktijk toe te passen. Neem contact op voor de mogelijkheden.