Blog

Goed beheer met beeldgericht werken

Het beheer en onderhoud van de openbare ruimte in de vorm van tuinen en bestratingen bij de complexen is nog vaak 'een ondergeschoven kindje'. De meeste medewerkers zijn goed opgeleid voor vastgoedbeheer- en onderhoudsvraagstukken maar 'grijs en groen' is toch anders...

Door de vastgoedcrisis is er landelijk wel meer aandacht voor beheer van grijs en groen gekomen. Dat wat we hebben moet duurzaam en doelgericht in stand worden gehouden. En daarbij wordt goed nagedacht over de levenscyclus en is er veel aandacht voor total-cost-of-ownership.

Een mooie ontwikkeling hierin is de verschuiving naar output en outcome-denken. In het beheer en onderhoud van grijs en groen is deze ontwikkeling al stevig ontwikkeld in beeldenboeken voor onderhoud.

Deze werkwijze ondersteunt met transparantie in kwaliteit en kosten. Maar ook kwaliteit (gelijkmatiger en duurzaam), efficiëntie (ingrijpen wanneer het echt nodig is), werkplezier (‘de goede dingen doen’), management (bewuste keuzes maken), organisatie (meer aandacht voor reflectie en monitoring) en onderlinge communicatie (‘we hebben het over hetzelfde’) verbetert hiermee.

De methodiek kan zelfs helpen om te communiceren met bewoners die er zelf een rommeltje van maken doordat een duidelijke beschrijving ontstaat van het "minimumniveau" in voortuinen.

Beheer en onderhoud van grijs en groen
Misschien werk u ook met onderhoudsovereenkomsten die eigenlijk wel op leeftijd zijn maar toch jaarlijks gecontinueerd worden... Of misschien bent u al bezig om de markt te verkennen... 

Maar stuur dan niet alleen op de prijs. Want de directe kosten zeggen niets over de total-cost-of-ownership. Door beeldgericht te werken kan met een beperkte inzet de kwaliteit van de openbare ruimte worden gewaarborgd én de overheadkosten worden verlaagd. Dat is meer met minder in optima forma!

Op 5 april a.s. wordt in de cursus Beheer en onderhoud van grijs en groen uitgebreid stilgestaan bij de methodiek en de praktijkervaringen.

Ontmoet ik u ook?

Martijn van Duuren
Docent Kjenning

Datum: 10-01-2016

Delen: