Blog

"Investeren in kennis levert een kostenbesparing op"

“Investeren in kennis levert een kostenbesparing op”

In een woning zitten talloze installaties  zoals de cv-ketel, mechanische ventilatie of warmtewisselaar. Enige kennis van  die installaties is handig. Het levert een huurder op die zijn installaties  beter onderhoudt en dat scheelt corporaties weer kosten, zo zegt Chantal Zomer  van Vesteda. 

Vesteda is geen woningcorporatie, zoals u wellicht weet. Het bedrijf investeert in vastgoed voor pensioenfondsen, zowel in bestaande woningen als nieuwbouw. In totaal heeft Vesteda door het hele land zo’n 34.000 (ongeveer 28.000) woningen in bezit. Verhuurmedewerker Chantal Zomer doet net iets ander werk dan haar collega’s met dezelfde functienaam bij een corporatie. "Ik werk echt in de buitendienst, ik doe voor- en eindinspecties en verhuur woningen. Dus het administratieve werk neem ik ook voor mijn rekening. Maar ik ben over het algemeen dus veel bij en in woningen te vinden, vandaar dat ik de cursus Basis Installaties gevolgd heb."

Zo te horen ben jij meer onderweg dan je collega’s bij een corporatie?

"Ik denk het wel ja. Ik heb woningen in mijn beheer in onder andere Heerenveen, Leeuwarden, Emmen en Assen. Voor iedere inspectie moet ik uiteraard naar de woning toe dus ik ben veel onderweg."

Vind je dat leuk, dat onderweg zijn?

"Nou, ik vind vooral de afwisseling in mijn werk leuk. Ik ben niet zo technisch aangelegd eigenlijk maar dat stukje vind ik wel heel leuk. En het contact met verschillende partijen zoals aannemers en huurders vind ik ook leuk. En ik geniet van de vrijheid die ik heb om dingen zelf op te mogen lossen."

Hoe past de cursus Basis Installaties in jouw werkzaamheden?

"Bij een sleuteloverdracht hoort ook de inspectie van installaties in een woning. De cv-ketel, radiatoren, mechanisch ventilatiesysteem, wtw-systeem, de meterkast, bij al die installaties kan een fout optreden. Het is dan handig als je wat meer kennis van zaken hebt en snel ziet of er ergens iets niet goed gaat."

Waar gaat het vaakst iets mis?

"Bij de cv-ketels valt het wel mee, ik zie het meest dingen die niet goed gaan bij de mechanische ventilatie, of de wtw-installatie die in storing zit. Maar het omgekeerde is ook waar, zo heeft de cursus mij geholpen om te herkennen dat kringen rondom ventilatieroosters niet hoeven te betekenen dat het systeem niet goed werkt. Het kan ook simpelweg vuil zijn dat rond het rooster wordt vastgehouden dat niet wordt schoongemaakt. Maar ventileren wordt ook steeds belangrijker, dus het is als huurder fijn dat je iets meer uitleg krijgt over het systeem en hoe je het het beste kunt gebruiken. Ik gebruik dan voorbeelden uit de woning zelf om dat toe te lichten."

Het ventilatiegedeelte sprong er voor jou dus echt uit?

"Klopt, en de wtw-installatie ook. Maar alle kennis die ik heb opgedaan is nuttig voor mijzelf en voor Vesteda als geheel. Ik kan nu alles wat ik weet overbrengen op de huurders die daardoor kunnen zorgen dat de woningen beter in orde blijven. Want een verwaarloosde installatie levert alleen maar weer kosten op. Er kan bijvoorbeeld schimmel ontstaan die je weer moet laten weghalen. Investeren aan de voorkant levert dus kostenbesparingen op."

Meer weten over de cursus Basis Installaties?

Tijdens de cursus Basis  Installatietechniek ontvangt u actuele kennis en inzichten in hedendaagse technieken en mogelijkheden. U leert meer over de basisprincipes van installaties en de specifieke toepassingen. Ideaal als u de schakel bent tussen de huurder en de

Datum: 11-01-2024

Delen: