Blog

Beter Wonen over de link tussen een corporatie en VvE’s

Beter Wonen over de link tussen een corporatie en VvE’s

Ook een woningcorporatie met huurders krijgt in sommige gevallen te maken met een Vereniging van Eigenaren (VvE). De relatie tussen corporatie en de vastgoedbeheerder kan dan wel eens ingewikkeld worden. Proces‑ en projectondersteuner Anita Pieper volgde daarom via haar werkgever Beter Wonen de training VvE-beheerder.

Beter Wonen is een Twentse woningcorporatie gevestigd in Almelo. Sinds juni werkt Anita er als proces- en projectondersteuner. "Ik heb een echte spilfunctie. Ik werk op de afdeling vastgoed maar ben ook betrokken bij allerlei projecten en processen. In die hoedanigheid heb ik veel contact met allerlei verschillende afdelingen binnen de organisatie. Dat is best intensief, want ik ben nieuw binnen de corporatiewereld. Aan de andere kant leer ik zo ook weer het meeste."

Wat is de link tussen een woningcorporatie en VvE’s?

"We zijn als Beter Wonen eigenaar van diverse appartementen binnen veel appartementencomplexen. Die appartementen verhuren wij. Als eigenaar zijn we automatisch lid van een Vereniging van Eigenaren (VvE). Soms hebben we veel bezit in een complex en soms wat minder."

Administratieve ondersteuning van VvE-beheer: Wat houdt dat precies in?

"We hebben ruim dertig VvE’s. We gaan naar de algemene ledenvergaderingen en nemen deel aan vergaderingen waar besluiten genomen moeten worden. Volgens de wet hebben alle eigenaren toegang tot de vergadering. Het totale aantal stemmen en het aantal stemmen dat iedere eigenaar kan uitbrengen, zijn vastgelegd in de splitsingsakte. Je moet vooraf goed nadenken over de onderwerpen die op de agenda staan en daar een standpunt over innemen. Samen met de opzichter bezoek ik de vergaderingen, want hij heeft de technische kennis in huis die ik mis. Het kan dan bijvoorbeeld gaan over verduurzaming of het maken van een dakterras of een opbouw."

Hoe heb jij de VvE training beleefd?

"Veel deelnemers waren werknemer van een vastgoedbeheerder. Ik als enige niet. Dat was wel grappig om mee te maken, dat ik vanuit een andere invalshoek in de training terecht kwam. Ik heb er dan ook wel andere zaken uit opgepikt dan de andere deelnemers. Ik weet nu vanuit de training hoe een vastgoedbeheerder met bepaalde zaken omgaat. Dat kan ik in mijn eigen werk goed gebruiken om een gesprek beter te voeren. En ik weet nu beter voor welke zaken ik bij de vastgoedbeheerder moet zijn en waarvoor niet."

Heb je daar een voorbeeld van?

"Er was laatst ergens een lekkage waardoor de lift in het complex buiten werking was. De vastgoedbeheerder trok er zijn handen vanaf en wilde de lift niet meer activeren om één van onze huursters, een dame in een scootmobiel, nog naar boven te krijgen. Die dame stond letterlijk en figuurlijk in de kou. Toen hebben wij als corporatie nog geschakeld met de liftmonteur om de lift nog een keer aan te zetten. Maar ik weet nu door training dat dit eigenlijk bij de vastgoedbeheerder ligt."

Wat vond je het interessantst in de training?

"Eigenlijk alles. Het was heel breed opgezet en de docent gaf de training ook op een manier waardoor de stof echt blijft hangen. Ik kan mijn werk nu ook beter doen omdat ik de scheiding tussen wat bij het vastgoedbeheer hoort en wat bij ons, beter kan maken. Daar profiteren wij als corporatie van."

Zelf ook aan de slag om uw kennis actueel te houden?

Tijdens de opleiding VvE-beheerder krijgt u inzicht in actuele wet- en regelgeving, onderhoud en financiën bij een VvE. Van een meerjarenonderhoudsplan tot en met de praktische aspecten van uw rol. Door middel van praktijksituaties oefent u waardoor uw optreden in de vergadering sterker wordt. Bekijk de inhoud en de data.

Ben u groot eigenaar of wilt u juist meer weten over appartementsrecht of de basis financiën in de VvE? Bekijk hier het totale aanbod aan opleiding rondom VvE.

Datum: 15-02-2024

Delen: