Blog

De training heeft op alle vlakken een team gesmeed

De training heeft op alle vlakken een team gesmeed

Wat doe je als je in een team van allemaal  nieuwe mensen een totaal nieuwe functie moet gaan invullen? Met die vraag zag  woningstichting Wierden en Borgen zich geconfronteerd toen ze aan de slag ging  met het invullen van de functie van verhuurmakelaar.


De brede functie verhuurmakelaar kende men eigenlijk niet bij Wierden en Borgen. Tot juli 2021, toen zes medewerkers aan het In company ontwikkeltraject voor de verhuurmakelaar begonnen. “We wilden met deze stap een heel nieuw team vormen en dat is gelukt. Zowel op persoonlijk vlak als professioneel”, zeg manager Wonen Yvonne van Cooten. “Eigenlijk ben ik dus de aanstichter”, lacht ze. “Voordat we het ontwikkeltraject ingingen hadden we uiteraard wel mensen die zich met verhuurwerkzaamheden bezig hielden, maar die zaten verspreid door de organisatie. We hebben er toen voor gekozen om er één brede verhuurmakelaarsfunctie van te smeden.”

Dat lijkt me best lastig?

“Klopt, er moesten ook nieuwe mensen van buiten worden gevonden. Samen met de mensen die bij ons werkten begonnen zij dus met een nieuw team aan een compleet nieuwe functie”, zegt Yvonne.

Hoe was dat?

“We waren blij dat Kjenning er open voor stond om de training zo aan te passen dat er ook elementen van team building in zaten. Dus zowel op de inhoud als op teambuilding-vlak hebben ze een mooi traject gesmeed”, zegt Janet Reinders. Janet is één van de zes verhuurmakelaars bij woningstichting Wierden en Borgen die de training hebben gevolgd. “Het feit dat alle deelnemers een andere achtergrond en kennisniveau hadden heeft totaal geen negatieve rol gespeeld. Iedereen was heel geïnteresseerd in elkaar en ook al dacht iemand dat hij van een bepaald onderwerp veel wist, dan bleek alsnog wel dat er het nodige te leren viel”, blikt ze terug.

Welke onderwerpen hebben jullie zelf ingebracht?

Janet: “Afgezien van het verplichte deel mochten we zelf bepalen waar een verdiepingsslag nodig was. We hebben bijvoorbeeld gekozen voor asbest en we zijn twee dagen op pad geweest met een bouwkundige omdat de meesten van ons geen technische bouwachtergrond hebben. Ik vond vooral die afwisseling van theorie en praktijk heel leuk en leerzaam. Je ziet echt meteen in de praktijk wat je eerder op papier alleen maar hebt gelezen, zo blijft het ook beter hangen. En de verschillende vakinhoudelijke mensen die kwamen spreken vond ik ook echt inspirerend.”

Naast die deskundigheid was er dus ook aandacht voor teambuilding?

“Ja”, zegt Yvonne. “Dat was het bijzondere van deze training denk ik. De trainster heeft verschillende elementen ingebracht die er echt een groep van hebben gemaakt die nu hecht functioneert en ook professioneel gezien de neuzen allemaal dezelfde kant op heeft. Er was naast deskundigheidsbevordering ook genoeg rust om elkaar beter te leren kennen.”

Is de training erin geslaagd om de functie verhuurmakelaar handen en voeten te geven?

Janet: “Het was best een zwaar traject, maar omdat alles ineens kwam, dus de theorie en de praktijk, blijft het dus beter hangen. Je hebt meteen de juiste vragen omdat alles nog vers is. Dat was een voordeel, maar gecombineerd met mijn andere werkzaamheden op kantoor was het wel erg druk, daar lag immers ook nog het nodige werk te wachten. Maar achteraf gezien heeft het ons allemaal wat gebracht, zowel professioneel als op persoonlijk vlak.”

Datum: 17-07-2023

Delen: