Blog

Zet de mens centraal en pak je rol als corporatie samen met je partners!

Als ik eerlijk ben… eigenlijk kun je het gewoon geen succes noemen. Want het is toch zorgelijk dat we in ons land een seminar moeten organiseren over hoe we kunnen doorpakken bij mensen met verward gedrag. Over hoe we het sociale domein weer functionerend krijgen. Met de mensen weer centraal in plaats van belangen van instanties, budgetten en allerlei andere -vaak onbegrijpelijke- hordes.

Het kan ook jou overkomen!

Het persoonlijke verhaal van Dave in de ochtend raakte de deelnemers in de zaal. Dave is ervaringsdeskundige en heeft aan den lijve ondervonden hoe je bij instanties slechts een nummer lijkt te zijn. Dave stond op het podium als mens. Een mens die alles op orde had in zijn leven. Maar door een aantal omstandigheden in een negatieve spiraal terecht kwam, en rondgepompt werd tussen instanties. “Als een van die instanties nu eens had gevraagd wat ik nodig had, was ik veel sneller uit die vicieuze cirkel gekomen.” vertelde hij emotioneel.

Zijn boodschap: “het kan echt iedereen overkomen…” is lastig. Confronterend ook, want het klinkt toch zo ver weg. Als weldenkend, goed opgeleid en bekwaam mens.. ach… dat zal toch echt wel meevallen! Of niet? Het overkwam Dave. Dus waarom kan het jou dan eigenlijk niet overkomen?

En hoopgevend

Tegelijkertijd was ons seminar hoopgevend. Als je met ruim 100 betrokken professionals een dag werkt aan hoe we het samen wel voor elkaar kunnen krijgen, dan is er hoop. Mensen willen het dus anders en ik hoop dat we daar ook een steen voor in de vijver hebben gelegd.

Onno Hoes (voorzitter Schakelteam Personen met Verward Gedrag) en Rein Swart (Voorzitter Raad van Bestuur Accolade) nodigden ons in hun workshop uit om samen met corporaties, zorg en gemeenten aan de slag te gaan met het ontschotten. Met het schakelteam gaat Onno zorgen voor een goed werkend systeem voor mensen met verward gedrag. En daarbij moeten we vooral niet nog meer procedures verzinnen, maar de mens centraal zetten. Kijken wat die echt nodig heeft en dat organiseren.

Met een volle zaal beseffen dat het anders kan geeft energie. Tijdens “the battle” gingen de voeten letterlijk van de vloer en in workshops werd hard gewerkt aan oplossingen. En de mogelijke rol van de corporatie is daarin ook groter dan gedacht. Door bijvoorbeeld bij aanbesteding van een renovatie als harde eis op te nemen dat de aannemer ook mensen inzet die minder makkelijk zelf een baan kunnen krijgen. Of door via leefbaarheidsbudgetten projecten wel mogelijk te maken. Maar vooral ook door te vragen wat je wel kunt doen. In plaats van te vertellen wat niet kan.

We pakken de handschoen van Onno op. Met energie om te zorgen dat we doen wat moet. Om iemand zo snel mogelijk uit zijn vicieuze cirkel te krijgen. En Onno pakt onze handschoen ook op. Hij neemt vanuit het schakelteam in zijn brief aan de formateur van het kabinet de waardevolle concrete input vanuit het seminar mee.

Dus misschien kunnen de hoge opkomst van het seminar toch wel als een succes zien. Omdat de steen nu in de vijver ligt. De deelnemers die de dag ná het seminar ook echt gaan kijken hoe het wel kan. En Onno die met het schakelteam ook nieuwe inzichten heeft gekregen in de kansen die ook bij corporaties liggen als belangrijke speler rondom personen met verward gedrag.

Het seminar is geweest. Nu is het echt tijd om door te pakken. Dus: aan de slag!

En wat doet Kjenning?

Elk jaar steunt Kansfonds ongeveer 500 projecten welke werkelijk verschil maken voor de kwetsbare mensen in onze samenleving, zodat niemand buitengesloten raakt. In april steunt u met uw ontwikkeling ook Kansfonds. Voor iedere aanmelding in de maand april maken wij € 10,- over naar het Kansfonds. Zo krijgen anderen met úw kans ook een kans!

Eddy Bonthuis
directeur Kjenning

Datum: 31-03-2017

Delen: