Blog

Even bezinnen na alle veranderingen…

December is voor veel mensen de maand van bezinning. Korte dagen, weinig licht en idyllische mijmersessies voor de open haard… Even lekker tijd om terug te blikken op het afgelopen jaar. Wat is er gebeurd? Welke doelen zijn er behaald? Wat wil ik volgend jaar anders doen? En wat moet in 2016 anders? Op naar een frisse start in het nieuwe jaar!

 Druk druk druk…

Bij veel collega’s uit de corporatiesector hoor ik momenteel juist tegenovergestelde geluiden over de decembermaand van 2015. Passend Toewijzen moet worden voorbereid… de Woningwet vraagt veel aandacht… de problemen rond huisvesting van asielzoekers spelen en renovatieprojecten die nog even opgeleverd en verhuurd moeten worden… Het voorbereiden van nieuwe methodes van adverteren en nieuwe collega’s die last minute ingevlogen worden om alle veranderingen nog voor 2016 te realiseren. Tja… het is een roerige periode. Voor ons allemaal.

 Een nieuwe Woningwet
Dat de nieuwe Woningwet voor veel extra werk zorgt is een vaststaand feit. Om mij heen hoor ik veel medewerkers die behoefte hebben stil te staan bij wat er gebeurt. Maar in de waan van de dag is er niet altijd tijd om alle ontwikkelingen te blijven volgen. De meeste van ons hebben nu eenmaal geen 1 of 2 uur de tijd in hun werkweek om over alle ontwikkelingen te blijven lezen. Toch blijft er bij veel collega’s de behoefte aan verdieping.
 
Mijn Evaluatie
Doordat ik veel corporatiemedewerkers ontmoet, spreek en train heb ik ook in 2015 weer van dichtbij mogen ervaren hoe groot de veranderingen op ons dagelijkse werk zijn. Soms met organisatorische veranderingen en vaak met veel verschuivingen in taken en verantwoordelijkheden. 

En naar mijn mening is dat ook best positief. Want door andere dingen te doen krijg je binnen je eigen organisatie zelf ook nieuwe invalshoeken en nieuwe kennis. Zelf heb ik het tenminste altijd fijn gevonden om binnen mijn organisatie te kunnen doorgroeien in de breedte. Wel is het dan van belang om voldoende tijd te nemen en te krijgen om te verdiepen in de nieuwe taken. Dat is in de praktijk nog wel eens lastig. Misschien is dat alvast een goed voornemen voor 2016? Neem even tijd om te bezinnen op de nieuwe taken. Is er nog een opleiding gewenst? Of zijn er collega’s die je kunnen helpen met je kennisontwikkeling?

 Verdiepen door te trainen
Eerlijk is eerlijk. Je mag best even balen van al die veranderingen afgelopen maanden. Er gebeurt zo ontzettend veel! Toch is het de kunst die veranderingen toch bij te houden. Of te zorgen dat je bijgehouden wordt. Via nieuwsbrieven, via allerlei sociale media of heel praktisch via gerichte trainingen die je daarbij helpen. Speciaal voor corporatiemedewerkers van de afdeling Wonen/Klant hebben we een training ontworpen waarbij juist de verdieping in je dagelijkse werk centraal staat.

 Tijdens de training Verdieping Woonprofessional reserveer je juist de tijd voor jezelf om eens echt terug te gaan naar de basis. Hoe zijn we ook alweer ontstaan? Wat is de kern van mijn huidige werk? Welke veranderingen komen er de komende jaren op me af? Hoe borg ik deze veranderingen in een effectief en efficiënt werkproces waarbij de klant centraal staat? En wat of hoe moet ik zelf daarin veranderen? 

 Voor nu wens ik iedereen een goede feestdagen. Vol fijne herinneringen, rust en ruimte. Voor 2016 wens ik iedereen ruimte toe zich te kunnen verdiepen en ontwikkelen in zijn werkzaamheden. Want wat is er fijner dan de tijd te hebben te reflecteren op je eigen werkzaamheden en de effecten daarvan? En misschien ontmoet ik je dan ook weer bij een opleiding.

 Marija Bjelobrk
 Trainer Kjenning

Datum: 02-01-2016

Delen: